"Afganistan'da uyuşturucu belası bütün bölgeyi tehdit ediyor"

"Afganistan'da uyuşturucu belası bütün bölgeyi tehdit ediyor"

Afganistan Uyuşturucuyla Mücadele Bakan Yardımcısı Kaim:- "Uyuşturucu belası sadece Afganistan'ı değil, bütün bölgeyi tehdit etmeye başladı"- BM raporuna göre, Afganistan'da 2017'de haşhaş ekimi bir önceki yıla göre yüzde 63 arttı

KABİL (AA) - SAYED KHODABERDİ SADAT - Afganistan Uyuşturucuyla Mücadele Bakan Yardımcısı Ahmad Cavid Kaim, uyuşturucuyla mücadele etmek için bölgesel ve küresel destek beklediklerini belirterek "Uyuşturucu belası sadece Afganistan'ı değil, bütün bölgeyi tehdit etmeye başladı." dedi.

AA muhabirine konuşan Kaim, güvenlik tehdidinin artması, mali ve teknik desteğin yetersizliği, yetkililerin görev zafiyeti, uyuşturucu mafyalarının muhalif gruplarla çalışması ve dünya genelinde uyuşturucu maddelerine talebin çoğalması, Afganistan'da afyon üretiminin artmasına neden olduğunu söyledi.

Afganistan'da 2017'de afyon üretimi ve haşhaş ekiminin rekor düzeye çıktığını ifade eden Kaim, ülkede üretilen uyuşturucunun yüzde 60'ı güney, yüzde 17'si batı, 13'ü kuzey illerinden ve geri kalan yüzde 10'unun ise diğer bölgelerden elde edildiğini belirtti.

Kaim, ''Ülkenin güneyindeki Helmand ili en çok haşhaş ekilen vilayetlerin başında yer alırken Helmand'ı Kandahar, Badgis, Uruzgan, Nangarhar, Farah, Badahşan ve Nimruz izliyor'' dedi.

- Uyuşturucuyla mücadelede komşuların destek vermemesi

Afganistan'ın bazı komşularının uyuşturucuyla mücadele konusunda yeterli destek sağlayamadığını anlatan Kaim, "Uyuşturucu belası sadece Afganistan'ı değil, bütün bölgeyi tehdit etmeye başladı." dedi.

Uyuşturucuyla mücadele için tüm ülkelerin ortak bir çalışma başlatması gerektiğini dile getiren Kaim, bu konuda geç kalındığı takdirde "uyuşturucu terörünün dünyayı tehdit edeceğini" vurguladı.

Afganistan'ın yıllardır haşhaş ekilmeyen bazı illerinde de bu sene haşhaş ekildiğini aktaran Kaim, bu durumun gelecek yıllarda kötü sonuçlar doğurmasından endişe ettiklerini söyledi.

Kaim, bakanlık olarak bu konuda çalışma yürüttüklerini ancak yeterli olmadığının altını çizdi.

- BM'nin 2017 raporu

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin (UNODC), "2017 Afganistan Haşhaş Ekimi ve Afyon Üretimi Araştırması​" sonuçları geçen hafta basın toplantısıyla açıklanmıştı.

Araştırmaya göre, Afganistan'da 2017'de haşhaş ekimi bir önceki yıla göre yüzde 63 artarak 328 bin hektara ulaştı. Geçen yıl 4 bin 800 ton olan afyon üretimi ise yüzde 87 artışla 9 bin tona çıktı.

1994’ten bu yana Afganistan’ın haşhaş ekimine ilişkin gözlem yapıldığına işaret edilen raporda, 2017'de ekim ve üretimde rekor seviyeye ulaşıldığı kaydedildi.

Afgan hükümetinin 2017'de yaklaşık 750 hektarlık alanda haşhaş imha ettiği belirtilen raporda, 2016'da imha edilen haşhaş tarlalarının 355 hektar olduğu belirtildi.

Raporda ülke genelinde 24 bölgede haşhaş ekildiğine işaret edilerek afyon üretimindeki artışın yaş ve kuru afyon fiyatlarında düşüşe neden olduğunun altı çizildi.

Ülkede afyon üretiminin yaklaşık 1,4 milyar dolarlık gelir oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, elde edilen afyondan 320 ila 530 ton eroin üretildiği vurgulandı.

- Uyuşturucu bağımlıları artıyor

Savaş yorgunu Afganistan'da uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığında da kaygı verici artış gözleniyor.

Halihazırda dünyada en fazla uyuşturucu üreten ülke Afganistan'da, yaklaşık 30 milyonluk nüfusun 3 milyondan fazlasının uyuşturucu bağımlısı olduğu tahmin ediliyor.

Bu oranla Afganistan, dünyada en çok uyuşturucu kullanılan ülkelerin de başında geliyor.

Ülkede uyuşturucu kullanımının bu kadar hızlı artışını kimi Afganlar ülkede ardı arkası kesilmeyen şiddet olaylarına bağlarken, kimileri ise ülkedeki çatışmalar nedeniyle uyuşturucu kullanımının yüksek olduğu İran ve Pakistan'a sığınan Afganların, ülkelerine döndüklerinde uyuşturucu problemlerini de kendileriyle getirdiklerine inanıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :