Afganistan'da ulusal birlik hükümeti kurma anlaşması

Afganistan'da ulusal birlik hükümeti kurma anlaşması

Washington yönetimi, Afganistan’da ulusal birlik hükümeti kurulmasına yönelik anlaşmayı memnuniyetle karşıladı

WASHINGTON (AA) – ABD, Afganistan’da devlet başkanı adayları Abdullah Abdullah ile Eşref Gani Ahmedzai’nin ulusal birlik hükümeti kurulması için siyasi anlaşma sağlamasını memnuniyetle karşıladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin Abdullah ve Ahmedzai’nin ulusal birlik hükümeti kurulması noktasında vardıkları anlaşmayı alkışladığını bildirdi. Earnest, “İmzalanan bu siyasi anlaşma, Afganistan’ın siyasi krizinin sona erdirilmesine yardımcı olur ve bu yolda ileriye dönük güven tesis eder. Bu anlaşmayı destekliyoruz ve gelecek yönetimle çalışmaya hazır bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

Afganistan halkının etkileyici ve meşru bir hükümeti hak ettiğini belirten Earnest, milyonlarca Afgan'ın Abdullah ve Ahmedzai için sandığa giderek tehlike ve tehditlere göğüs gerdiğini hatırlatarak, açıklamasında, “Bu anlaşma Afgan halkının kolektif kararlılığına riayet ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Earnest, varılan anlaşmanın Afganistan’da birlik ve istikrarın artırılması için önemli bir fırsata işaret ettiğine değinerek, siyasi, dini ve sivil toplum liderlerinin de aralarında bulunduğu tüm Afganlıları bu anlaşmayı desteklemeye çağırdıklarını belirtti.

Seçim sürecinin tamamlanmasını ve yeni devlet başkanının resmen işe başlamasını beklediklerini aktaran Earnest, istikrarlı bir Afganistan için ABD'nin taahhütlerini destekleyecek ve bu ülkeyle stratejik ortaklıklarını güçlendirecek İkili Güvenlik Anlaşması’nın ve NATO’nun “güçlerin durumu anlaşmasının” (SOFA) tamamlanmasını da umduklarını kaydetti. 

 

-ABD Dışişleri de Ahmedzai'yi kutladı

 

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de yeni devlet başkanı seçilen Eşref Gani Ahmedzai’yi kutladıklarını bildirdi.

Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, “Oluşturacakları ve birlikte çalışacakları Ulusal Birlik Hükümeti’nde Gani ve Abdullah Abdullah ile yakın bir ortaklık bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı