"Afganistan'da Türkmenler siyasetten uzaklaştırılmak isteniyor"

"Afganistan'da Türkmenler siyasetten uzaklaştırılmak isteniyor"

Cumhurbaşkanı Gani tarafından görevden alınan eski Samangan Valisi Haddam: - "Devletin başındakiler, Afganistan'daki Türkmenleri siyasetten uzaklaştırmak istiyor"- "Ben yönetim kurulu üyesi olduğum Cemiyet-i İslami Partisi tarafından hükümetle anlaşmalı o

KABİL (AA) - SAYED KHODABERDİ SADAT - Afganistan'ın kuzeyindeki Samangan vilayetinin eski valisi Abdul Kerim Haddam, yönetimin Türkmenleri siyasetten uzaklaştırmak istediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani tarafından kısa süre önce görevinden alınan Haddam, AA muhabirine yaptığı açıklamada ''Ben yönetim kurulu üyesi olduğum Cemiyet-i İslami Partisi tarafından hükümetle anlaşmalı olarak valilik görevine getirildim ve ülkedeki tüm Türkmenleri temsil ediyordum.'' ifadelerini kullandı.

Afganistan'ın 34 vilayetinden birinde bile Türkmen vali kalmadığını ifade eden Haddam, ülkedeki Türkmen nüfusu dikkate alındığında en az iki valinin Türkmenlerden olması gerektiğini belirtti.

Haddam, valilik görevine başlayalı bir yıl olmadan görevden alınmasını Türkmenlere yapılan büyük bir haksızlık olarak niteledi.

- ''Halk çalışmalarımdan çok memnun''

Samangan'da vali olarak göreve başlamasının üzerinden kısa süre geçmesine rağmen büyük projelere imza attığını dile getiren Haddam, bölge halkının çalışmalarından çok memnun kaldığını ve kimsenin kendisinden şikayeti olmadığını vurguladı.

Haddam, ''Cumhurbaşkanı Gani, benim Türkmen olmam nedeniyle hakkımı savunamayacağım düşünerek bu kararı verdi. Ben de hemen bu olaya tepki gösterdim ve mensubu olduğum parti yöneticileri tarafından bir talimat gelene kadar koltuğumu bırakmadım. Aslında Gani'nin yaptığı bu davranışın hem Türkmenlere hem Cemiyet-i İslami Partisine cefa olduğunu düşünüyorum. Bizim de bu ülkede hakkımız var.'' diye konuştu.

Görevi bırakması için Türkmenlere yeni valilik ve başka üst düzey görevler vaat edildiğini kaydeden Haddam, ancak henüz konuyla ilgili hiçbir gelişme olmadığını aktardı.

Haddam, Türkmenlerin de Afganistan'daki yönetime ortak olduğunu kimsenin unutmaması gerektiğinin altını çizdi.

- ''Gani, kuzeyde etkinliğini artırmak istiyor''

Cumhurbaşkanı Gani'nin kuzeydeki yöneticileri tasfiye ederek bölgede etkinliğini artırmak istediğini belirten Haddam, Gani'nin kendi takımından olmayan kişileri de görevden uzaklaştırmak istediğini öne sürdü.

Haddam, cumhurbaşkanının bu davranışının ülkenin kuzeyinde istikrara zarar verdiğini ve devam etmesi durumunda bölgede güvenliğin zarar göreceği uyarısında bulundu.

Cemiyet-i İslami Partisinin Afganistan'da en güçlü partilerden biri olduğuna dikkati çeken Haddam, partinin aynı zamanda mevcut yönetimin de ortağı olduğunu hatırlattı.

- Kuzeydeki siyasi kriz

Cumhurbaşkanı Gani'nin 18 Aralık 2017'de ülkenin kuzeyindeki en güçlü isimlerinden biri olan ve yaklaşık 14 yıldır Belh valiliğini yürüten Ata Muhammed Nur'u görevden alması, Afganistan'da siyasi krizi derinleştirmişti.

Afganistan'ın önde gelen siyasi partilerinden olan ve Nur'un İcra Kurulu başkanlığı olduğu Cemiyet-i İslami Partisi, Gani'nin kararına tepki göstermişti.

Nur, Gani'nin kendisini görevden almasına rağmen valilik koltuğunu elinde tutmaya devam ediyor. Gani'nin Belh'in yeni valisi olarak atadığı Muhammed Davut, Nur'un görevi bırakmaması nedeniyle koltuğunu henüz devralamadı.

ABD yönetimi ise Gani ile Nur arasındaki gerginliğin yasal yollardan çözülmesi gerektiğine işaret ederek gün geçtikçe derinleşen siyasi krize müdahil olmamayı tercih etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :