Afganistan'da sığınmacıların zorlu ramazanı

Afganistan'da sığınmacıların zorlu ramazanı

KABİL (AA) - SAYED KHODABERDİ SADAT - Afganistan'ın kuzeyinde yaşanan çatışmalardan kaçarak Cüzcan vilayetine gelen sığınmacılar ramazan ayını zorlu...

KABİL (AA) - SAYED KHODABERDİ SADAT - Afganistan'ın kuzeyinde yaşanan çatışmalardan kaçarak Cüzcan vilayetine gelen sığınmacılar ramazan ayını zorlu koşullarda geçiriyor.

Hava sıcaklığının 43 derecelere yükseldiği kentte sığınmacılar, aileleriyle kurdukları küçük derme çatma çadırlarda ramazanı yaşamaya çalışıyor.

Derzab ilçesindeki çatışmalardan kaçarak Cüzcan vilayetine sığınan Husnul Vahab, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle evlerinin tahrip olduğunu ve tüm eşyalarının toprak altında kaldığını belirtti.

Savaştan kaçarak Cüzcan vilayetine sığındıklarını belirten Vahab, sıcak havada ve derme çatma çadırlarda ramazanı çok zor geçirdiklerini anlattı.

Vahab, sekiz kişilik bir aile olarak iftarda da sahurda da kuru ekmekle oruç tuttuklarını kaydetti.

- ''Çok kötü durumdayız''

Sığınmacılardan Bibi Şirin de hijyen ve sağlık koşullarının oldukça kötü olduğu çadırlarda kaldıklarını ve çok kötü bir durumda olduklarını vurguladı.

Hiçbir kurumdan şimdiye kadar yardım almadıklarını dile getiren Şirin, ramazan ayında özellikle iftar ve sahur vakti bir gıda yardımı umuduyla yolları gözlediklerini aktardı.

Derzab'daki terör örgütü DEAŞ zulmünden kaçarak Cüzcan'a sığınan Adela Bibi ise ''Köyümüzde DEAŞ ile Taliban arasında çatışma çıktı, çocuklarımız kaçak yollarla yurtdışına gitti, biz de ellerimize alabildiğimiz eşyalarla kendimizi zor kurtardık. Yiyecek, içecek hiçbir şeyimiz olmadığı için biz zaten hep oruçluyuz.'' diye konuştu.

- ''Son 4 ayda 5 bin 577 aile Cüzcan'a sığındı''

Cüzcan Göçmenler İdaresi Başkanı Sayed Taleb Şah Sadat, son 4 ayda kuzeyde yaşanan çatışmalardan kaçan 5 bin 577 ailenin Cüzcan vilayetine sığındığını kaydetti.

Sığınmacıların yaklaşık yarısına yardım ulaştırıldığını aktaran Sadat, geri kalanlarına henüz yardım ulaştırılamadığının altını çizdi.

Sadat, Faryab vilayetinin Devlet Abad ilçesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle ailelerin göçlerinin devam ettiğini, sığınmacılara destek beklediklerini söyledi.

BM'nin raporuna göre, Afganistan'daki iç savaş nedeniyle yılın ilk 3 ayında 11 bin 700 kişi evlerini terk ederek başka illere sığındı.

Afganistan Göçmenler Bakanlığı'nın kayıtlarında, iç savaş nedeniyle 2017 yılında toplam 600 bin kişinin evlerini bırakarak başka bölgelere sığındığı bildirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :