Afganistan’da kız çocuklarının yüzde 60’ı okula gitmiyor

Afganistan’da kız çocuklarının yüzde 60’ı okula gitmiyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) raporunda, Afganistan’daki kız çocuklarının yüzde 60’ının okula gitmediği belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) raporuna göre Afganistan’daki kızların üçte ikisi okula gitmiyor. Eğitim alanlarına erişimleri olsa dahi güvenlik kaygısı ve çevre baskısı nedeniyle Afgan kız çocukları okula gidemiyor. Rapora göre, Afganistan hükümetinin ve uluslararası örgütlerin çalışmalarına rağmen kız çocuklarının eğitim seviyesi erkeklerinkinden oldukça geride kalıyor.

HRW raporunda, Afganistan’daki her üç kız çocuğundan yalnızca biri okula gidiyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Afgan hükümetinin ve yardımseverlerin destekleriyle kızların eğitim seviyesinde bir yükselme olsa da daha istenilen orana gelemediklerini belirtti. Taliban yönetimi altında oldukça az sayıda kızın gizli bir şekilde eğitilmesine müsaade ediliyordu. Taliban’ın 2001’deki düşüşünün ardından hükümetin üzerinde durduğu eğitim sorunu devam eden çatışmalar ve ölümcül terör saldırıları nedeniyle olumsuz etkiledi.

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nde Kadın Hakları Savunucusu Liesl Gerntholtz, “Güvensizlik, maddi yetersizlik ve yer değiştirmek zorunda kalmak gibi faktörler nedeniyle kız çocukları okula gitmekten alıkoyuluyor” dedi.
Afganistan’daki okullarının yüzde 41’inin binası yok ve öğrencilerin okullara çok uzakta yaşıyorlar. HRW raporuna göre, mesafe ve güvenlik faktörleri okula katılım konusundaki başlıca sorun. Raporda belirtildiğine göre, Afgan aileler eğitim masraflarında erkekleri kızlardan önde tutuyor. Kadın öğretmenlerin eksikliği ve altyapı eksikliği kızları daha çok etkiliyor. Ayrıca okula giden kızlarda bir damgalanma olduğu da belirtiliyor, yaşları büyüdükçe okula gitme oranı da azalıyor.

Nazire adındaki 15 yaşındaki öğrenci kız çocuğu, ablasının okumasına müsaade edilmediğini, kendisinin okula gitmesinin tesadüf olduğunu belirtiyor. “O zaman amcam hayattaydı, o okula gitmemize izin vermezdi. Şimdi o öldü bu yüzden okula gidebiliyorum” ifadelerini kullanan Nazire’nin ebeveynlerinin, 12 yaşındayken okumaması yönünde baskı yaptıkları belirtiliyor.