Afganistan'da "Kabil Süreci" Konferansı

Afganistan'da "Kabil Süreci" Konferansı

Afganistan Devlet Başkanı Gani: - ''Taliban örgütünün Afganistan hükümeti ile barış görüşmelerine başlaması için hiçbir engel yok''- ''Barış görüşmelerinin başlaması için bir siyasi çerçeve oluşturulacak, ateşkes uygulanacak ve Taliban siyasi parti olarak

KABİL (AA) - Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, ''Taliban örgütünün Afganistan hükümeti ile barış görüşmelerine başlaması için hiçbir engel yok.'' dedi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de ABD, Türkiye, İran ve Pakistan'ın da aralarında bulunduğu 25 ülkeden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen uluslararası ''Kabil Süreci'' konferansı, başkentteki son saldırılarda hayatını kaybedenlere saygı duruşuyla başladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Devlet Başkanı Gani, Afganistan'ın yıllardır süren savaşın izlerini silmeye çalıştığını söyledi.

Taliban örgütünün Afganistan hükümeti ile barış görüşmelerine başlaması için hiçbir engel olmadığını dile getiren Gani, ''Görüşmelerin başlaması için bir siyasi çerçeve oluşturulacak, ateşkes uygulanacak ve Taliban siyasi bir parti olarak tanınacak." ifadelerini kullandı.

Gani, "Taliban örgütü eğer barışa katılırsa güvenliğini Afgan hükümeti sağlayacak." dedi.

Taliban ile barış yapılması halinde adları kara listede olan örgüt üyelerinin adlarını sildirmek için çalışma başlatacaklarına dikkati çeken Gani, Afganistan'da istikrarın sağlanması için uluslararası camiadan destek istedi.

- ''Barışa hazırız''

Afganistan hükümetinin Taliban ile barış görüşmelerine hazır olduğuna işaret eden Gani, ''Barış olursa Afganistan hükümeti, Taliban'ın ofis açmasına, onlara Afgan pasaportu verilmesine, tutuklu bazı örgüt üyelerinin serbest bırakılmasına ve aileleriyle ülkede beraber yaşamalarına izin verecektir.'' dedi.

Taliban ile barış görüşmelerine başlanması için en uygun yerin Kabil olduğu değerlendirmesinde bulunan Gani, ancak hükümetin, Birleşmiş Milletler ofislerinin olduğu ve bu savaşa dahil olmayan herhangi bir ülkede müzakere etmeye de hazır olduğunun altını çizdi.

Gani, öte yandan Pakistan ile de Taliban'ın barış masasına oturması için görüşmeye hazır olduklarını aktardı.

Afganistan'da halihazırda her zamankinden daha barışa müsait bir hava yaratıldığına dikkati çeken Gani, Afgan halkının ve devletinin bu konuda çok daha istekli olduğunu söyledi.

Gani, Afganistan Barış Şurası'ndan görüşmelerin yapılması için kadınların da içinde olduğu bir komisyon oluşturulmasını istedi.

- Sıkı güvenlik önlemleri

Konferans için Kabil'de sıkı güvenlik önlemleri alındı. Toplantı alanına giden tüm caddeler trafiğe kapatılırken güvenlik nedeniyle Kabil'deki tüm resmi kurumlar da tatil edildi.

Taliban, bir gün önce yaptığı açıklamada, ilk kez ocak ayında Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in dile getirdiği, bir süre önce de ABD'nin Güney ve Orta Asya'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Alice Wells'in ifade ettiği müzakere çağrılarını olumlu karşıladıkları belirtmişti. Afganistan'da barışçı bir çözüme ancak Taliban ile doğrudan müzakere yoluyla ulaşılabileceğine işaret edilen açıklamada, Afgan halkının meşru taleplerinin kabul edilmesi, istek ve kaygılarını Taliban aracılığıyla barışçıl bir kanaldan ifade etmeleri için olanak sağlanması çağrısı yapılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :