Afganistan'da çinicilik sanatı yeniden hayat buluyor

Afganistan'da çinicilik sanatı yeniden hayat buluyor

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın batısındaki Herat kentinde tarihi eserlerin restorasyonunda kullanılmak...

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın batısındaki Herat kentinde tarihi eserlerin restorasyonunda kullanılmak üzere çini üreten ve tarihi çinileri restore eden atölyeye destekte bulundu.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada, Herat Ulu Cami içinde faaliyet gösteren, ülkedeki tarihi eserlerin restorasyonunda kullanılmak üzere çini üreten ve tarihi çinileri restore eden atölyenin, imkansızlıklar yüzünden çalışmalarını durdurma noktasına geldiği belirtildi. Açıklamada, TİKA tarafından atölyeye sağlanan malzeme desteğiyle üretimin tekrar canlandırıldığı kaydedildi.

Açıklamada TİKA Herat Program Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Ali Ergun Çınar, atölyenin tekrar faaliyete geçmesi kapsamında düzenlenen törende yaptığı konuşmaya da yer verildi. Buna göre Çınar, Afganistan'da bulunan tarihi eserlerin sadece Afganistan'ın değil, aynı zamanda İslam dünyası ve İslam medeniyetinin müşterek malı olduğunu vurguladı.

Herat Milletvekili Mesude Keruhi de "Ülkemizin bütçesinin yüzde 80’inini dış yardımlar oluşturuyor ve maalesef bu yardımların çoğu terörle mücadelenin finansmanına gidiyor. Tarihi eserlerimiz sahipsiz durumda ve bizim bu konuda TİKA'dan beklentimiz yüksek." ifadesini kullandı.

Törene yaşamını Herat tarihi ve kültürünü araştırmaya adayan Abdülgani Neksiyar da katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :