Afganistan'da barış süreci

Afganistan'da barış süreci

Eski Afganistan Başbakanı ve Afganistan İslami İktidar Partisi Genel Başkanı Ahmedzay:- "Afganlıların Türkiye'den beklentisi fazladır. Bir İslam ülkesi olarak Türkiye'nin duruşu uluslararası arenada son derece açıktır. Ankara, Afganistan'la dostluğunda ka

İSTANBUL (AA) - MEHMET ÖZTÜRK - Eski Afganistan Başbakanı ve Afganistan İslami İktidar Partisi Genel Başkanı Ahmedşah Ahmedzay, Türkiye'nin Afganistan barışında etkin rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.

AA muhabirine konuşan Ahmedzay, Afganlıların Türkiye'den beklentisinin fazla olduğunu, Afganistan barışı ve istikrarı için Türkiye'nin önemli rol oynayabileceğini belirtti.

Ahmedzay, "Afganlıların Türkiye'den beklentisi fazladır. Bir İslam ülkesi olarak Türkiye'nin duruşu uluslararası arenada son derece açıktır. Ankara, Afganistan'la dostluğunda kararlıdır. Afganistan barışı ve istikrarı için önemli rol oynayabilir." dedi.

Türkiye'nin Afganistan Yüksek Barış Şurası ve Taliban temsilcilerini davet ederek görüşlerini alabileceğini belirten Ahmedzay, "Türkiye kendi barış planını taraflara sunabilir ve elindeki bilgilerle çözüm yolu hazırlayabilir. Böylece Afganistan'daki destekçilerini görebilir." ifadelerini kullandı.

"Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Taliban ve diğer barış yanlısı gruplardan heyetler Türkiye'ye davet edilmeli." diyen Ahmedzay, barış yanlısı tüm grupların görüşlerinin alınması gerektiğini vurguladı.

- "Taliban'ın barış için şartı var"

Taliban'ın hükümet ile görüşmesi ve barış şartları konusuna değinen Ahmedzay, "Taliban'ın barış için şartı var. 'ABD güçlerinin Afganistan topraklarından çekilmesi' bunlardan biridir. Bu şartın merkezi hükümet tarafından kabul edilmesi zordur. Ama bu onların görüşüdür. Ayrıca, Kâbil yönetiminin Taliban ve ABD arasında bir çözüm yolu önermesi gerekir." dedi.

Ulusal Birlik Hükümeti'nin yönetime gelmesinden sonra Kâbil ve ABD arasında imzalanan güvenlik anlaşmasında, ABD güçlerinin Afganistan'dan ne zaman çıkacaklarına dair maddenin bulunmamasına işaret eden Ahmedzay, "ABD, yakın veya uzak gelecekte Afganistan topraklarından çıkacağına dair Taliban'a bir program ve takvim sunmalıdır. Mesela, ABD, 10 veya 20 yıl içerisinde Afganistan'dan çıkacağı yönünde bir açıklama yapabilir. Bu örgüt bunu istiyor." açıklamasında bulundu.

- DEAŞ üzerinden vekalet savaşı endişesi

"Taliban'ın İran ve Rusya'yla derin ilişkilerinin olduğu" iddiaları ve Afganistan'da DEAŞ üzerinden vekalet savaşı tehlikesi konusunda fikrini açıklayan Ahmedzay, şunları söyledi:

"Afganistan hükümeti birlik ve halkla bütünleşme atmosferini gerçekleştirmeye öncelik vermelidir. Sonra ABD, Rusya ve diğerleriyle barış görüşmelerini koordine etmelidir. Bu ülkede barış ABD ve Rusya'nın onayı olmadan mümkün değildir. Afganistan'da bir vekalet savaşının olması mümkün değildir. Rusların Afganistan'da böyle bir savaş için hazırlıkları yok. Sadece Taliban'a destek veriyorlar. DEAŞ'ın Afganistan'da bir varlığı yok. Afganistan hükümeti Taliban'la görüşmeli ve müzakerelerde bulunmalı. Ancak bu şekilde DEAŞ ve diğer grupları yok edebilirler. Şu an Rusya'nın Afganistan'da varlığı gözükmüyor. Bildiğim kadarıyla İran ve Rusya Afganistan'da Taliban'a destek veriyor. Bu konuda bazı haberler var ama kesin değil. DEAŞ'ın Suriye ve Irak'tan ABD vasıtasıyla Afganistan'a nakil oldukları şeklinde haberler de var."

- Hikmetyarın Afganistan'a dönüşü

Bir süre önce Afganistan'a dönen eski mücahit liderlerinden Gülbeddin Hikmetyar'ın barışla ilgili menfi ve müspet katkılarına işaret eden Ahmedzay, "Hükümetle barış anlaşmasını imzalamasının ardından onun (Hikmetyar) Kâbil'e dönüşünün Taliban üyelerini müzakere masasına çekmede olumlu etkisi olmamıştır. Kendisinin Taliban'la irtibatı yoktur. Hikmetyar, hükümetle birlik içinde olmadan önce Taliban'la istişare etmeliydi. Fakat bunu yapmadı. O, Afganistan hükümetinden imtiyaz almadan önce barış süreci için bir şey yapmadı." şeklinde konuştu.

-"Hükümet'in bürokrasi ve askeri alanda zafiyeti var"

Ülkesindeki talihsiz durum nedeniyle üzüntüsünü belirten Ahmedzay, "Afganistan işsizlik, siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda kriz içerisindedir. Hükümet'in bürokrasi ve askeri alanda zafiyeti var. Örneğin, Belh valisini değiştiremedi. Askeri açıdan da son derece zayıf olan hükümet, emniyet güçleri ile ordu komutanları üzerinde neredeyse hakimiyeti yok." dedi.

Ahmedzay şöyle devam etti:

"ABD merkezi hükümeti destekliyor. Afganistan öyle bir ülke ki; ne hükümet ne de ABD tüm bölgelere hakim değil. Halk rahatsız, hükümet de güçsüz. En iyi yol Eşref Gani hükümetinin istifa etmesidir. Seçimlere kadar geçici bir sistem oluşturulmalıdır. Fakat Gani, 'Halk bana 5 yıllığına oy verdi. Bunu tamamlayacağım' diyor. Sadece siyasi sorunlar yok askeri sorunlar de söz konusudur. Askeri sorunun çözülmesi için en iyi yol Taliban'ın hükümetle barışmasıdır. Böylece diğer örgütler yok olur."

El-Kaide örgütünün Afganistan için tehdit olmadığını öne süren Ahmedzay, "El-Kaide Afganistan için bir tehdit olarak sayılmıyor. Bu örgütün üyeleri Yemen, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinde yaşıyor. Afganistan ve Pakistan'da etkileri söz konusu değil." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :