Afganistan Taliban'la barış görüşmelerini yürütecek heyeti açıkladı

Afganistan Taliban'la barış görüşmelerini yürütecek heyeti açıkladı

KABİL (AA) - Afganistan hükümeti, Taliban ile Katar'da barış görüşmelerini yürütecek 250 kişilik heyet listesini duyurdu.Afganistan Cumhurbaşkanlığı...

KABİL (AA) - Afganistan hükümeti, Taliban ile Katar'da barış görüşmelerini yürütecek 250 kişilik heyet listesini duyurdu.

Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Harun Çahansuri, basına yaptığı açıklamada, liste belirlenirken her kesimden temsilcinin katılımının esas alındığını söyledi.

Çahansuri, söz konusu heyetin hem devlet ve hem de halkı temsil ederek Taliban ile görüşeceğinin altını çizdi.

Aralarında bakan, milletvekili, siyasi parti, medya, barış şurası ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile gençler ve din alimlerinin de bulunduğu 250 kişilik heyetin 52'si kadınlardan oluşuyor.

Öte yandan Taliban'dan yapılan açıklamada, belirlenen heyetin, Afgan hükümetini temsil etmeyeceği ve heyetle bireysel görüşmeler yapılacağı ifade edildi.

Açıklamada, listeye tepki gösterilerek Katar'da yapılacak görüşmenin "bir düğün veya ziyafet organizasyonu olmadığı, aksine önceden planlanmış bir konferans olduğu" belirtildi.

Katar'ın başkenti Doha'da yapılacak görüşmenin 19-21 Nisan'da gerçekleşmesi planlanıyor.

- Barış görüşmeleri süreci

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani yönetimindeki hükümet için büyük tehdit unsuru olan Taliban örgütü, halen ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini koruyor.

Hükümetin geçen yıllarda defalarca Taliban ile barış görüşmelerine başlamak için çaba sarf etmesi ve bu kapsamda Barış Konseyi kurmasına rağmen henüz sonuca ulaşılamadı.

Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai döneminde Afganistan yönetimi ile Taliban arasındaki temasların, Katar'ın başkenti Doha'da, Haziran 2013'te yapılması planlanıyordu ancak Taliban'ın ofise "Afganistan İslam Emirliği" tabelası ve sözde bayrağını asması üzerine Afgan hükümeti müzakerelerden vazgeçmişti. Ofis bir ay sonra kapanmış ve barış müzakereleri askıya alınmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :