Afganistan Devlet Başkanı Gani Tahran’da

Afganistan Devlet Başkanı Gani Tahran’da

Dini lider Hamaney:"Elbette ABD ile bazı bölge ülkeleri Afganistan’ın İran ile işbirliği yapmasına da karşılar. Ancak İran, komşusu Afganistan’ın güvenliği ve kalkınmasını kendi güvenliği olarak görüyor"

TAHRAN (AA) - İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Afganistan’ın güvenliğini kendi güvenlikleri olarak gördüklerini belirtti.

Hamaney, İran’a resmi ziyaret gerçekleştiren Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani ile bir araya geldi. 

Hamaney'in basın ofisinden yapılan açıklamada, Hamaney ve Gani arasındaki görüşmede, "iki ülke arasında işbirliğini güçlendirmek için irade ve kararlılık sergilenmesinin zaruretine vurgu yapıldığı" belirtildi.

Açıklamada, Ali Hamaney’in "İran ve Afganistan arasında işbirliği ve yakınlığı güçlendirmek için irade ve kararlılık göstermek zorundayız. Elbette ABD ile bazı bölge ülkeleri Afganistan’ın İran ile işbirliği yapmasına da karşılar. Ancak İran, komşusu Afganistan’ın güvenliği ve kalkınmasını kendi güvenliği olarak görüyor" ifadesine yer verildi.

Görüşmenin gündemini, İran ile Afganistan arasında önem taşıyan mülteciler, taşımacılık, güvenlik, uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele ve ortak su kaynakları sorununun oluşturduğu belirtilen açıklamada Gani’nin, ülkesinin siyasi iradesinin İran ile işbirliğini geliştirme yönünde olduğunu, Tahran ile Kabil arasındaki sorunların iki ülkenin siyasi iradesi ve belirlenen takvim doğrultusunda çözüme kavuşturulacağını ifade ettiği aktarıldı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de görüşmede hazır bulundu.

Afganistan'da 14 Haziran 2014'te yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan Eşref Gani, Ruhani'nin daveti üzerine İran'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiriyor.

Sovyetler Birliği'nin 1979 yılında Afganistan'ı işgalinin ardından İran'a mülteci akını başlamış, Afganistan'daki iç çatışmalar, askeri müdahaleler ve siyasi istikrarsızlık, bu sorunun daha da derinleşmesine yol açmıştı. İran makamlarının resmi verilerine göre, ülkede, oturum izni olan 950 bin Afgan mültecinin yanı sıra yaklaşık 1,5 milyon kaçak Afgan bulunuyor.

Afganistan Devlet Başkanı Gani Tahran’da

Afganistan Devlet Başkanı Gani Tahran’da

Kaynak:Haber Kaynağı