Afgan Milli Günü

Afgan Milli Günü

Resepsiyona Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli Savunma Bakanı Gönül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce katıldı

ANKARA (AA) - Afgan Milli Günü dolayısıyla Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amanullah Jayhoon'ın ev sahipliğinde resepsiyon düzenlendi.

Büyükelçilikte düzenlenen resepsiyona Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler,  Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, eski TBMM Başkanı ve NATO'nun Afganistan'daki eski Kıdemli Sivil Temsilcisi Hikmet Çetin'in yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi katıldı.

Bakan Güllüce, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Afganistan'ın eşine çok ender rastlanan tarihi kardeşlik ve dostluk bağlarına sahip olduğunu belirterek, bu dostluk ve kardeşliğin tarihin sınavlarından her defasında başarıyla geçtiğini ifade etti. 

İki ülke ilişkilerinin karşılıklı yarar, güven ve anlayış temelinde giderek geliştiğini vurgulayan Güllüce, iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığına dikkati çekti. Güllüce, "Eş Başkanlığını yürüttüğüm Türkiye Afganistan arasında kurulan karma ekonomik komisyon çalışmalarımızı da bu anlayışla sürdürmekteyiz. Bunun biraz daha hızlanması, biraz daha Afganistan tarafının bu konuya biraz daha eğilmesi temennisinde de bulunayım. Bizim tarafımız, bu konuda oldukça hazırlıklı. Ciddi çalışmalarımız var. Afganistan tarafının, bu konuda biraz daha çaba göstermesi temennisinde de bulunuyoruz" diye konuştu.

Türkiye ve Afganistan'ın büyük mücadeleler sonucunda kurulduğunu anlatan Güllüce, Türkiye'de daha cumhuriyet kurulmadan yeni TBMM'yi tanıyan ilk ülkenin Afganistan olduğunu söyledi. Türkiye'nin de Afganistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu işaret eden Güllüce, şöyle konuştu:

"1920'li yıllarda olduğu gibi bugün de güvenlik ve kalkınma alanlarında Afgan hükümetinin çabalarını Türkiye Cumhuriyeti olarak destekliyoruz. Afganistan'ın istikrara ulaşması, büyük oranda ekonomik kalkınmayı başarabilmesine bağlıdır. Türkiye ve Afganistan yöneticileri ve halkı, hep şunu sormalı, 'niye biz yeterince üretmiyoruz, niye biz daha demokratik değiliz?' Bu çerçevede sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma yoluyla güvenli, müreffeh ve barış içinde bir Afganistan için uluslararası toplumla birlikte çabalarımızı sürdürmeye kararlıyız."

Büyükelçi Jayhoon da Türkiye'nin her zaman Afganistan'ın yanında olduğunu ifade ederek, teröristlerle savaşmak ve köklerini kazımak için bölgede güçlü bir işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı