AFAD’ta hazırlık yılı

AFAD’ta hazırlık yılı

İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı tarafından 2019 yılı "Afetlere Hazırlık Yılı" ilan edilmesinin ardından AFAT Konya İl Müdürlüğü’nde tanıtım toplantısı düzenlendi.

 

 

Afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi için hazırlanan "Afetlere Hazırlık Yılı" tanıtım toplantısı yapıldı. Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın ve Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, 12 ayda 12 farklı temanın işleneceği Afetlere Hazırlık Yılı hakkında bilgi verdi.

KONYA'NIN AFET HARİTASI

Ağustos ayında ‘Afet Risklerini Anlamak’ konulu temanın işlendiğini söyleyen Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, "Bu ayki temamız ‘Afet Çantanız Hazır Olsun ki Canınız Sağ Olsun.’ Bununla ilgili olarak kamuoyu oluşturulması çalışmalarımıza başladık" dedi. Konya'nın afet haritasını kamuoyu ile paylaşan Tosun, "Akşehir, Hadim, Taşkent heyelanların yaşandığı; Torosların eteğinde bulunan Seydişehir, Meram Kaya Düşmesi, Beyşehir, Cihanbeyli ilçelerimiz ise su baskınların yaşanabileceği bölgelerdir. Bunun yanında Meram, Altınekin ve Karapınar bölgeleri ise obrukların oluşma riski fazla olan bölgelerdir" dedi.

TÜRKİYE'DE 3. SIRADAYIZ

“Akşehir, Ilgın, Tuzlukçu ivme derecesi yüksek deprem riski bulunan bölgelerdir” diyen Tosun, "Konya'da Akşehir, Tuzgölü, Ecemuz fay zonu bulunmaktadır. Konya fayı, Cihanbeyli fayı, Ilgın fayı olmak üzere 3 fay hattı bulunuyor. Türkiye genelinde 950 istasyon bulunurken bunların 29'u Konya il sınırlarımız da bulunuyor. Risk acısından en önemli depremin yaşandığı yer Akşehir olmuştur. 2000 yılında yaşanan deprem de 3 bin 349 bina hasar görmüş, 6 vatandaşımız da hayatını kaybetmiştir. 2019 yılı içerisinde Konya'da toplam 0.5 ile 3 şiddetinde arasında 199 deprem meydana gelmiştir. İlköğretim okulunda başlayan hayatımızın sonuna kadar afeti bilmek ve sorumluluklarımızı yerine getirmek adına sayısız eğitim programları düzenledik. Konya, Türkiye genelinde eğitimler sıralamasında 3. sırada yer almaktadır. Afet olmadan önlem alan çalışmalarımız bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da devam edecektir" diye konuştu.

AFET ÇANTAN HAZIR OLSUN

“İçişleri Bakanlığı AFAT tarafından hayata geçirilen ve toplumu afetlere karşı bilinçlendirme amacı taşıyan Afetlere Hazırlık Yılı çalışmalarımız devam ediyor” diyen Yıldız Tosun, "12 ayda 12 farklı temayı ela alarak toplumun afetlere karşı bilinçlenmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu ayki temamız "Afet Çantanı Hazırla ki, Canın Sağ Olsun" teması. Bununla ilgili olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

İLK 72 SAAT ÇOK ÖNEMLİ

“Afet ve acil durumlarda, altın saatler olarak ifade edilen olaydan sonraki ilk 72 saat, afetzedelerin yaşamlarını sürdürebilmeleri oldukça kritik öneme sahiptir” diye konuşan Tosun, şunları dile getirdi: "Afet ve Acil Durum Çantası, ailenin tüm acil ihtiyaçlarını ve daha sonra ihtiyaç duyabilecek tüm malzemeleri içerecek şekilde hazırlanmalıdır. Düzenli kullanılan ilaçlar, su yiyecek gibi malzemeler afet sonrası süreçte kişilerin hayatlarına sağlıklı bir biçimde devam etmesinde büyük rol oynamaktadır. Ayrıca, kimlikler, tapu ve benzeri değerli evrakların birer kopyası, bir miktar nakit para afetlerin olumsuz etkilerini tüm ailenin daha kolay atlatmasına yardımcı olacaktır."

ÇANTADA NELER OLMALI?

Afet çantasında nelerin bulunması gerektiğini ifade eden Tosun, "Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçların temin edilebileceği yerlere ulaşılamayabilir. Küçük yaralanmalar varsa kişinin bunları kendisinin gidermesi gerekebilir. Bu tip durumlar için Afet ve Acil Durum Çantasının içinde olması gerekenlerin doğru belirlenip, çantanın kolay ulaşılabilecek bir yerde saklanması çok önemlidir. Çantada bulunması tavsiye edilen malzemeler; çakı, radyo, el feneri, kalem-kağıt, bozulmayan gıdalar, su, battaniye olmalı. Gıda ve hijyen ürünleri her altı ayda bir yenilenmelidir" diye konuştu.

AFETLERE HAZIRLIKLI OLALIM

Son olarak konuşan Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın ise, AFAT olarak önemli bir program düzenlendiğine dikkat çekerek, "Doğa her zaman hareket eder. Gerek fiziksel gerekse bir insanların hatalarından dolayı hareket eden doğa da yaşanabilecek olan bütün afetlere karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor" dedi.

afad’ta-hazirlik--(3).jpeg

 

Etiketler :