"Aeneas Rotası Çalıştayı"na doğru

"Aeneas Rotası Çalıştayı"na doğru

Roma İmparatorluğu'nun kurucularının atası kabul edilen Aeneas'ın, Antandros Antik Kenti ile İtalya arasındaki yolculuğunda izlediği rotanın turizme kazandırılması amacıyla düzenlenen çalıştay, 4-7 Mayıs'ta gerçekleştirilecek

BALIKESİR (AA) - Roma İmparatorluğu'nun kurucularının atası kabul edilen Aeneas'ın, Balıkesir'in Edremit ilçesindeki antik kent Antandros'tan başlayıp İtalya'da sona eren yolculuğunda izlediği rotanın turizme kazandırılması amacıyla düzenlenen "Aeneas Rotası Çalıştayı", 4-7 Mayıs'ta yapılacak.

Edremit Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Antandros Derneği iş birliğiyle ilçede düzenlenecek çalıştayda, antik kentin mitolojik öyküleri ile Aeneas'ın buradan başlayan, Akdeniz kıyılarının ardından İtalya'ya uzanan yolculuğunun hikayesi ele alınacak.

İlçe Belediye Başkanı Kamil Saka, düzenlediği basın toplantısında, Roma kentini kuran Romus ve Romulus kardeşlerin, Antandros'tan yola çıkıp bugünkü İtalya'ya giden Aeneas'ın torunları olduğunu belirtti.

Çalıştayda efsanenin geniş bir katılımla ele alınacağını ifade eden Saka, şöyle konuştu:

"Yazar Vergilius'un yazdığı ve tüm dünyada bilinen Aeneas efsanesinin 4 ülkeden 21 limanı kapsayan rotasını, 2 antik gemiyle yeniden yapmayı düşünüyoruz. Bu rota aynı zamanda zeytini de içermektedir. Rotayı, efsaneyi nasıl yeniden canlandıracağımızı, 4-7 Mayıs'ta Edremit'te, 4 ülkeden belediye başkanları, büyükelçiler, arkeologlar ve turizmcilerle konuşacağız. Çalıştayda, antik çalgılar, antik yemek menüsünün, Aeneas yürüyüş yolunun canlandırılması, Paris'in seçimini sunacağız. Ayrıca daha önce bu rotayı kendi olanaklarıyla yapan Alberto Perugio'nun izlenimlerini aldıktan sonra ön keşif için Edremit'ten 'İda' isimli yelkenliyi uğurlayacağız. Tekne, rotadaki limanlara uğrayıp, projeyle ilgili belediyemizin ve proje ekibimizin iyi niyet mektubunu iletecek."

"Aeneas Rotası" projesini ilgili kurum ve kuruluşların da önemsediğini vurgulayan Saka, çalıştay sayesinde Edremit ile birlikte Türkiye'nin Avrupa'ya açılımında önemli mesafe alınacağına inandığını dile getirdi.

- Antandros kazıları

Kazı çalışmaları 17 yıldır sürdürülen Antandros Antik Kenti, Aeneas'ın efsanesiyle biliniyor.

Efsaneye göre, yıkılan Troia'nın (Truva) ardından onun kadar güçlü bir devlet kurmak üzere yola çıkan Aeneas, gemilerini, İda Dağı'ndan (Kazdağları) elde ettiği kerestelerle Antandros'ta yapar. Uzun ve maceralı bir yolculuk sonunda Roma yakınlarında karaya çıkan Aeneas, Roma İmparatorluğu'nun temelini atar.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :