AEDAŞ'tan yerli "elektronik mühür"

AEDAŞ'tan yerli "elektronik mühür"

Elektrikte kayıp ve kaçağı azaltmak, kaliteli ve kesintisiz enerji sağlamak üzere AEDAŞ tarafından yerli imkanlarla "Akıllı Elektronik Mühür Sistemi" geliştirildi- AEDAŞ Genel Müdürü Yiğit:- "Başta Hollanda, Belçika, ABD ve Avusturya olmak üzere birçok ül

ANTALYA (AA) - Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ'nin (AEDAŞ), yüzde 100 yerli imkanlarla "Akıllı Elektronik Mühür Sistemi Projesi"ne imza attığı, yeni yıldan itibaren uygulanması planlanan akıllı mühür sistemine şimdiden yabancı dağıtım şirketlerinin ilgi gösterdiği bildirildi.

AEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, yaptığı yazılı açıklamada, şirket bünyesinde bulunan Yatırım ve Ar-Ge Direktörlüğü ile Kayıp-Kaçak Direktörlüğüne bağlı mühendislerin, yüzde 100 yerli imkanlarla "Akıllı Elektronik Mühür Sistemi"ni geliştirdiğini belirtti.

Mühür sisteminin elektrik sayaçlarındaki ölçümlerde yetkisiz işlem yapılmasına izin vermediğine işaret eden Yiğit, şunları kaydetti:

"Ar-Ge mühendisleri tarafından yapılan literatür taramasında uluslararası arenada enerji dağıtım sektöründe benzer bir uygulamaya rastlanmazken, taşımacılık sektöründe elektronik mühürleme ve kilit cihazlarının kullanıldığı, ancak bunların dağıtım sektöründe kullanıma uygun olmadığı biliniyor. Ar-Ge çalışmalarında büyük mesafe katedilen sistemin uluslararası arenadaki adı SMS (Smart Seal) olarak belirlenmiş durumda."

Türkiye ekonomisine kazandırılması için sistemin fikri ve sınai hakları konusunda çalışmalar da yapıldığını ifade eden Yiğit, amaçlarının yakın zamanda katma değerli, uluslararası alanda yeni, patentli ürünü dağıtım sektörüne kazandırmak olduğunu vurguladı.

Yiğit, "Başta Hollanda, Belçika, ABD ve Avusturya olmak üzere birçok ülkeden uluslararası dağıtım firmalarıyla da görüş alışverişinde bulunulan sistemle ilgili uluslararası dağıtım firmalarından şimdiden talep geldi. Elektrik sayaçlarında akıllı elektronik mühür sistemini AEDAŞ dağıtım bölgesinde Ocak 2017'den itibaren uygulamayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

- Akıllı mühür nasıl çalışıyor?

SMS (Smart Seal-Akıllı Mühür) sistemi ile sadece firma yetkililerinin gelen iş emri doğrultusunda işlem yapabilmesi temin ediliyor. Akıllı elektronik mühürler üzerinde, kopyalanamaz özellikte dört aşamalı güvenlik unsuru bulunuyor. Bu sistem sayesinde sayaca dışarıdan müdahale edilmesi ve kaçak elektrik kullanılması mümkün olmuyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :