AEB’den ortak enerji piyasasını oluşturma kararı

AEB’den ortak enerji piyasasını oluşturma kararı

Kazakistan’da AEB devlet başkanları, ortak enerji piyasasını oluşturma kararı aldı

ASTANA (AA) - Avrasya Ekonomik Komisyonu Başkanı Tigran Sarkisyan, 2025 yılından itibaren Avrasya Ekonomik Birliğine (AEB) üye devletler arasında ortak enerji piyasasının oluşturulacağını bildirdi.

Serkisyan, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Akorda Sarayı'nda AEB Devlet Başkanları Toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, ortak petrol ve petrol ürünleri piyasasını oluşturma düşüncesinin AEB devlet başkanları tarafından kabul edildiğini belirterek, “Buna göre enerji şirketleri herhangi bir ayrımcılık yapılmadan, ortaklarının petrol altyapısına erişebilecek, ayrıca ihracat vergisi ve miktar kısıtlamaları olmaksızın piyasa fiyatında petrol ve petrol ürünlerini satın alabilecek.” dedi.

Düşüncenin 3 aşamada uygulamaya geçeceğini ifade eden Serkisyan, uygulama programının oluşturulmasından sonra anlaşma imzalanacağını ve 2025 yılından itibaren ortak enerji piyasasının oluşturulacağını kaydetti.

Kazakistan’da Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ev sahipliğinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın katılımıyla AEB Devlet Başkanları Toplantısı yapıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :