Adli yıl açılışı

Adli yıl açılışı

Başbakan Davutoğlu:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hukuk ilkelerinin dışında, başka önceliklerin ve mensubiyetlerin yargıya hakim olmasının kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Başbakanlık Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Davutoğlu, "Adli Yıl Açılışı" dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Davutoğlu, mesajında, yeni adli yılın karşılandığı gün, hukukun üstünlüğü ilkesi ile adaletin zamanında, tam ve eksiksiz olarak tecelli etmesinin önemini, devlet ve toplum düzeni bakımından ne kadar hayati bir önem taşıdığını bir kez daha vurgulamak istediğini ifade etti.

Demokratik bir hukuk devletinin en önemli özelliklerinden birinin, "hukukun üstünlüğü" ilkesini esas alması olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Hukuk devletinin bütün kurumlarıyla var olmasında ve yaşatılmasında en büyük rol, hiç kuşkusuz bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemidir. Bu yargı sisteminin ve mensuplarının en önemli önceliği bu bağımsızlığı ve tarafsızlığı korumaktır. Hukuk ilkelerinin dışında başka önceliklerin ve mensubiyetlerin yargıya hakim olması kabul edilemez. Dün olduğu gibi bugün ve yarın da bu bağımsız duruşun korunması için hükümet olarak yargı mensuplarının yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz."

Davutoğlu, yargı mekanizmalarının, hukukun üstünlüğü ve tarafsızlık ilkesine bağlı olarak hızlı ve uyum içinde çalışmasının, toplumda yargı kurumlarına dolayısıyla adalete olan güvenin de temeli olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Devletimizin yasama ve yürütme gibi temel kurumlarından olan yargı organı, inanıyorum ki hakimleri, savcıları, avukatları ve diğer çalışanlarıyla, ağır iş yüküne rağmen bu görevi en iyi şekilde yerine getirmek için çaba göstermektedir. Adalet sistemimizdeki sorunların bir bütün halinde ele alınarak kalıcı çözümler üretilmesine büyük önem veriyor, hükümet olarak yargı kurumlarımızın, çağın ve hizmetin gereklerine uygun olarak donatılması için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz.

Bu düşüncelerle, 2015-2016 adli yılı açılışını kutluyor, adaletin yerine getirilmesinde yüce bir görev üstlenen başta yüksek mahkemelerimizin başkan ve üyeleri olmak üzere hakim, savcı ve avukatlarımız ile tüm yargı çalışanlarına başarılar diliyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı