Adıyaman organik narda dünyaya açılıyor

Adıyaman organik narda dünyaya açılıyor

Türkiye'nin önemli nar üretim merkezlerinden Adıyaman, organik nar üretimiyle yurt dışında da dikkati çekmeyi başardı- Başta Güney Kore olmak üzere ABD ve Almanya gibi ülkelerden talep almaya başlayan Adıyaman, nar üretimindeki iddiasını artırmak istiyor-

ADIYAMAN (AA) - İSMAİL KAYA - Nar üretiminde Türkiye'nin önemli kentleri arasında yer alan Adıyaman, dünya pazarlarından da talep almaya başladı.

Adıyaman Organik Nar Üreticileri Bölge Koordinatörü Osman Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede tütüne alternatif olarak üretimine başlanan narın, üreticiden her geçen gün daha fazla ilgi gördüğünü söyledi.

Kentte nar ekili alanın her geçen gün arttığını belirten Çetinkaya, kentteki nar bahçelerinin büyük çoğunluğunda organik üretim yapıldığını vurguladı.

Kahta ilçesinin ise kentin en büyük nar üreticisi olduğunu anlatan Çetinkaya, "Ürünlerimiz sofralık olarak yurt içi pazarının yanı sıra yurt dışına da çıkıyor. Bu narlar Erzincan'da nar suyu hammaddesi olarak ve Kahta ilçesinde nar ekşisi olarak hazırlanarak başta Almanya, ABD ve Güney Kore gibi ülkelere ihraç edilmekte." dedi.

- Güney Kore'den inceleme heyeti

Kentteki önemli 70 nar üreticisinden 40'ının organik üretim yaptığını ifade eden Çetinkaya, şöyle konuştu:

"Bu sene özellikle Güney Kore’den çok sayıda büyük firmanın temsilcisi Adıyaman’a gelerek organik nar bahçelerinde incelemelerde bulundu. Yaptığımız görüşmeler neticesinde ziyaretten ve üretim şeklimizden memnun kaldıklarını söylediler. Bazı firmalarımız, ticari anlaşmalar bile yaptı. Önümüzdeki süreçte Güney Kore'ye çok ürün göndereceğimizi düşünüyorum."

İlerleyen yıllarda organik nar konusunda dünya pazarında söz sahibi bir kent olmayı arzuladıklarını aktaran Çetinkaya, önümüzdeki süreçte organik narın tanıtımı için uluslararası festivaller düzenlemeyi düşündüklerini kaydetti.

Organik nar üretiminin hiç bir aşamasında asla gübre ve ilaç kullanılmadığını, yapılan analizlerde de ürünlerin yüzde 100 organik çıktığını bildiren Çetinkaya, "Tüketicilerin sofrasına sağlık için vazgeçilmez olan organik nar götürdüğümüzde bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Adıyaman sadece huzur kenti değildir, organik üretim ile sağlıklı yaşam için vazgeçilmez öneme sahip bir kenttir." diye konuştu.

Kahta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fahri Can ise ilçedeki nar bahçelerinde muazzam bir gelişme sağladıklarını, bunda bölgenin ikliminin ve toprak yapısının etkili olduğunu vurguladı.

Bölgenin nar üretimi konusunda tecrübeli olduğunu, o yüzden üretim aşamasında herhangi bir zorlukla karşılaşmadıklarını dile getiren Can, "Bizler de çiftçilerimizi bilgilendirerek onları organik nara yönlendirdik. Organik nar yetiştirmekle ilçe, il ve ülke ekonomisine artı değer kattık." dedi.

Hasat döneminde bahçelerde binlerce işçinin çalıştığını belirten Can, böylelikle yöredeki işsizlikle de mücadele edildiğini kaydetti.

Organik nar üreticilerden Mehmet Uluçay ise bir süre önce anlaştıkları yurt dışı kaynaklı firmalar nedeniyle pazar sorunu yaşamadıklarını belirterek, nar üretiminden ve elde ettiği gelirden memnun olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :