Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasına ilişkin iddianame

Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasına ilişkin iddianame

FETÖ'nün sözde "Hava Kuvvetleri Komutanlığı imamı" olduğu belirlenen ve darbe girişiminin kilit isimlerinden firari Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasıyla ilgili 28 kişi hakkında iddianame tamamlandı- İddianamede, FETÖ'nün faaliyetleri ve özellikle 15 Temmu

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sözde "Hava Kuvvetleri Komutanlığı imamı" olduğu belirlenen ve darbe girişiminin kilit isimlerinden firari Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasıyla ilgili 13'ü asker, 14'ü Emniyet Genel Müdürlüğü personeli ve biri Başbakanlık müşaviri 28 kişi hakkında iddianame tamamlandı.

Cumhuriyet Savcısı Ramazan Dinç'in hazırladığı iddianame, Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İddianamede, darbe girişiminin ardından FETÖ'nün sözde "Hava Kuvvetleri Komutanlığı imamı" Öksüz'ün, yakalandıktan sonra düzenlenen tutanakların zamanında adliyeye gönderilmediği, üzerinde yakalanan suç delili niteliğindeki eşyaların gerekli incelemeler yaptırılmadan Öksüz'e teslim edildiği ve Ankara Batı Adliyesine gönderilen soruşturma evrakının eksik olduğu belirtilerek Öksüz'ün korunduğuna yönelik kamu görevlileri hakkında da soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

FETÖ'nün faaliyetleri ve özellikle 15 Temmuz 2016'da kalkıştığı darbe girişimiyle silahlı terör örgütü olduğunun kanıtlandığı vurgulanan iddianamede, Başbakanlık Müşaviri Ali İhsan Sarıkoca'nın yanı sıra Osman Gök, Zeki Çınkır, Kenan Gülbay, Murat Bayrak, Serter Koçak, Hüsrev Arslan, Murat Bozdoğan, Erkan Külah, Abdulsamet Gürler, Ahmet Camgöz, Erol Özdemir, İlyas Kaytancı, İsmail Uçar, Semih Kaman, Serkan Çoraplı, Yusuf Gül, Erhan Cihangir, Ömer Doğan, Gökhan Yücel, Mehmet Akbaş, Alp Aslan, Hakan Kutlu, Kadir Yılmaz, Yakup Altundağ, Mehmet Gökcehan Temel, Mustafa Kalkan ve Bilge Kağan Aksoy "şüpheli" olarak yer aldı.

İddianamede, şüphelilerin "silahlı örgüt üyesi olmamakla birlikte silahlı örgüt adına suç işleme, görevi kötüye kullanma", "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, suçluyu kayırma" ve "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme ve suçluyu kayırma" suçlarından cezalandırılmaları talep ediliyor.

Öksüz'ün serbest bırakılması süreci

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından 16 Temmuz sabahı Akıncı Üssü'nde, Akıncı 4. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim'in de aralarında bulunduğu 100 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz de yer almıştı.

Ankara Batı Adliyesine getirilen Öksüz, savcı Cihan Ergün'e verdiği ifadede, Ankara'ya tarla bakmaya geldiğini, Keçiören'de akrabalarının evinde kaldığını ve askerlerin hiçbirini tanımadığını ileri sürmüştü.

Öksüz, daha sonra tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmiş, Sulh Ceza Hakimi Köksal Çelik, Öksüz'ü "yurt dışı yasağı" kararı vererek adli kontrol şartıyla serbest bırakmıştı.

Bunun üzerine soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Yılmaz'ın karara ilişkin itirazı ise hakim Çetin Sönmez tarafından tutuklamaya yönelik delil olmadığı gerekçesiyle reddedilmişti. Öksüz, 21 dakika kaldığı Sincan'daki adliyeden çıkarak kayıplara karışmıştı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) 17 Ağustos 2016'da Çelik ve Sönmez açığa alınmıştı. Daha sonra 6 Mayıs 2017'de HSYK tarafından meslekten ihraç edilen Sönmez, aynı gün hakkındaki gözaltı kararı kapsamında Muğla'nın Dalaman ilçesinde yakalanmıştı.

Ankara'ya getirilen ve sevk edildiği hakimlikçe hakkında adli kontrol kapsamında "elektronik kelepçe" uygulamasıyla serbest bırakılan Sönmez, savcılığın itirazı üzerine çıkarıldığı Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :