Adem Alemdar: Basın Bayramında yastayız!

Adem Alemdar: Basın Bayramında yastayız!

İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Adem Alemdar, Basın Bayramı’nın 106. yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı


24 Temmuz 1908’de Meşrutiyetin ilanıyla anayasanın yeniden yürürlüğe girmesinden hemen sonra çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına gösterilmeden çıkarıldığını anımsatan Alemdar, bunun da basından sansürün kaldırılışı olarak değerlendirildiğini ve 1946'dan bu yana da 24 Temmuz’un ‘Basın Bayramı’ olarak kutlandığını belirtti. 
"Haftalardır Gazze'de yaşanan katliamı haber olarak görmeyen dünya basınına bakınca, bağımsız ve özgür gazetecilik yapmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha yaşamaktayız. Maalesef bayram olarak kutlasak da bugün yeryüzünü kana bulayan dini, mezhebi ve ırki cinayet ve katliamları yapanları ve seyirci kalanları kınıyor, Allah'a havale ediyoruz" diyen Başkan Alemdar, sansürün olmadığı, etik değerlerin gözetildiği, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırıldığı ve gazetecilerin sosyal haklarının iyileştirilerek çalışma koşullarının güvence altına alındığı bir dünya dilediklerini söyledi. Alemdar açıklamasına şöyle devam etti: Halkımızın haber alma hakkını sağlamaya yönelik, tarafsız ve etik habercilik ilkelerini gözeterek vazifelerini yerine getirmeye çalışan basın mensuplarımızın çabalarını takdirle karşılıyorum. Meslektaşlarımızın habere ulaşma çabaları esnasında yaşadıkları güçlüklerin de mesleğin cilvesi olmakla birlikte, yetkili merciler tarafından ortadan kaldırılması gerektiği düşüncesindeyim. 24 Temmuz’un bayram olarak anlamı, başta Emniyet Teşkilatı olmak üzere tüm kamu kurumlarının basın mensuplarına daha fazla yardımcı olması ile anlam kazanacaktır. Devletimiz hızla şeffaflaşırken, vatandaşlarımızın kamu kurumlarında yaşadıkları sıkıntıları ‘bilgi edinme hakkı’ doğrultusunda sorgulamalarının yolu açılmışken, zaman zaman basın mensuplarına yönelik olarak uygulanan psikolojik baskıyı anlamamız mümkün değildir. Bu çerçevede; 212 sayılı Basın Kanunu kapsamındaki sarı basın kartlı gazetecilere tanınan haklar ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün arasında imzaladığı protokolle basın trafik kartlarını taşıyan basın araçlarına yönelik hakların ihlal edilmesini de kabul etmemiz mümkün değildir. Bu duygu ve düşüncelerle, meslektaşlarımın Basın Bayramı’nı ve birkaç gün sonra idrak edeceğimiz Ramazan Bayramını kutluyor, öncelikle yasal haklarının temin edildiği, sonra da bu hakların genişleyerek hayatın her alanındaki sansürün kalktığı nice Bayramlara erişmemizi diliyorum.