Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Doğru:

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Doğru:

"Tekstil sanayisinin gelişmesine, pamuk ihtiyacının her geçen gün artmasına rağmen Türk çiftçisinin pamuğu terk etmesini ekonomik olarak açıklamak mümkün değil"- "Türkiye’nin lif pamuk ihtiyacı 1,8 milyon tona çıkmasına rağmen üretim 550-600 bin ton civar

ADANA (AA) - Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, tekstil sanayisinin gelişmesine, pamuk ihtiyacının her geçen gün artmasına rağmen Türk çiftçisinin pamuğu terk etmesini ekonomik olarak açıklamanın mümkün olmadığını belirtti.

Doğru, yaptığı yazılı açıklamada, tekstil sanayisinin günden güne geliştiğini, buna paralel olarak da pamuk ihtiyacının arttığını belirtti.

Pamuğa ihtiyacın artmasına rağmen ülke içindeki üretimin aynı oranda ilerlemediğini dile getiren Doğru,"Tekstil sanayisinin gelişmesine, pamuk ihtiyacının her geçen gün artmasına rağmen Türk çiftçisinin pamuğu terk etmesini ekonomik olarak açıklamak mümkün değil. 1990'lı yılların başına kadar Türkiye'nin 1,2 milyon ton pamuk ihtiyacının 900 bin tonu Tük çiftçisi tarafından üretiliyordu. Ancak bugüne gelindiğinde Türkiye’nin lif pamuk ihtiyacı 1,8 milyon tona çıkmasına rağmen üretim 550-600 bin ton civarında. Maalesef çiftçimiz pamuk ekimini terk ettiği için ihtiyacımız olan 1,2 milyon ton pamuğu ithal eder hale geldik." ifadelerini kullandı.

Doğru, çiftçinin, küstürüldüğü için pamuğu terk ettiğini savunarak, şöyle devam etti:

"Çiftçimiz Çukurova’da mısır ve narenciyeye yöneldi. Yağlı tohum ve ham yağ ithalatı, Türkiye’nin petrolden sonra en fazla döviz harcadığı ürünler arasında yer alıyor. Halbuki ham yağ açığımızı pamuğu, soyayı, ayçiçeğini daha fazla ekerek kapatabiliriz. Mısırda yüzde 130’a varan vergi olduğu için yurt içindeki üreticimizi koruyabiliyoruz ve mısır ekim alanlarımız buna bağlı olarak gelişiyor ancak pamuk tam tersi olarak geriye gitti. Adana’da şu an pamuk tarlası bulmak çok zor. Biz bu durumdan büyük üzüntü duyuyoruz. Pamuk zenginliktir, katma değeri yüksek olan bir bitkidir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :