Adalet Bakanlığının "Çocuk Çalıştayı"

Adalet Bakanlığının "Çocuk Çalıştayı"

Bakan Gül:- "(Mağdur Hakları Kanun Tasarısı Taslağı) Boşanma dava süreci ve sonrasında ebeveynler ve özellikle çocuklar açısından zorlu bir süreç olarak karşımıza çıkan 'çocuk teslimi' ve 'çocukla görüşme'ye dair kararların yerine getirilmesi konusunda ye

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Mağdur Hakları Kanun Tasarısı Taslağı'nda, boşanma süreci ve sonrasında, "çocuk teslimi" ve "çocukla görüşme" konularında düzenlemelerin yer aldığını belirterek, "Çocuklar bir meta gibi icraya konu olmayacaktır. Tamamen yeni bir modelle, psikolog ve pedagoglar gibi uzmanlar aracılığıyla yıpratılmadan ve yara almadan ebeveynleriyle görüşmesi sağlanacaktır." dedi.

Gül, Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığınca bir otelde düzenlenen "Çocuk Adaletinde Yeni Arayışlar: Etkin Politika Geliştirme Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, çocukların insanların en masumu ve günahsızı olduğunu belirtti.

Dünyada bazı şeyleri düzeltmek için ilk önce çocukların maruz kaldığı kötülüklerin, zulmün ve şiddetin ortadan kaldırılması gerektiğine işaret eden Gül, Suriye'de yaşanan savaşın, çocukların ruhlarını paramparça ettiğini vurguladı.

"Aylan bebeğin sahile vuran cesedini nasıl unutabiliriz?" diyen Gül, Türkiye'de yaklaşık 610 bin mülteci çocuğun misafir edildiğini bildirdi.

- "Birinci koruma kalkanı ailedir"

Gül, küresel ölçekte ekonomik ve siyasi nedenlerle yaşanan sorunların da çocuklara yansımasının acı olduğuna dikkati çekti.

Suça itilen çocukların rehabilite edilerek topluma kazandırılmasının önemine vurgu yapan Gül, şöyle devam etti:

"Çocukların suça bulaşmalarının ve suç mağduru olmalarının önündeki birinci engel, birinci koruma kalkanı ailedir. Tüm toplumlar için geçerli en temel gerçek ailenin en temel yapı olduğudur. Bu anlamda en kritik ve kilit rol devlet kurumlarından da önce aile kurumuna düşmektedir. Adalet kavramının zihinlere nakşedileceği en önemli kurum da ana kucağı, baba ocağı aile kurumudur."

Aile kurumunun güçlendirilmesinin, çocukların suça itilmesine ve mağdur edilmemesine yönelik en önemli tedbir olduğuna işaret eden Gül, hükümetlerinin de bunun için her türlü çabayı gösterdiğini belirtti.

Suçun engellenmesinde önleyici ve onarıcı hukuk kurallarının da etkili olduğunun altını çizen Gül, ceza hukuku sisteminde cezalandırıcı adalet anlayışından onarıcı adalet anlayışına geçiş sağlandığını dile getirdi.

Adalet Bakanı Gül, hazırlanan Mağdur Hakları Kanun Tasarısı Taslağı'nın görüşe sunulduğunu hatırlattı.

Taslakta mağdurlara yönelik yeni bir anlayışın benimsendiğini vurgulayan Gül, sanık haklarına zarar vermeden mağdura tanınan hakların güçlendirilmesinin, sanık-mağdur dengesinin kurulmasının ve onarıcı adalet uygulamalarının geliştirilmesinin amaçlandığını bildirdi.

- "İnsani bir dokunuş yapıyoruz"

Taslakta mağdurlara yönelik psikososyal destek, maddi yardım, istihdam ve tedavi gibi temel hizmetlerin verilmesi düzenlemelerinin de yer aldığını söyleyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Boşanma dava süreci ve sonrasında ebeveynler ve özellikle çocuklar açısından zorlu bir süreç olarak karşımıza çıkan 'çocuk teslimi' ve 'çocukla görüşme'ye dair kararların yerine getirilmesi konusunda da yeni düzenlemeler içermektedir. Böylelikle çocuklar bir meta gibi icraya konu olmayacaktır. Tamamen yeni bir modelle, psikolog ve pedagoglar gibi uzmanlar aracılığıyla yıpratılmadan ve yara almadan ebeveynleriyle görüşmesi sağlanacaktır. Sisteme insani bir dokunuş yapıyoruz. Konunun, icra mahkemelerinin değil aile mahkemelerinin konusu olacak şekilde bir düzenleme hususunda çalışmalarımız tamamlanma aşamasındadır."

Gül, çocuk koruma mekanizmalarının oluşturulduğunu, onarıcı adalet anlayışı doğrultusunda yapılan reformlarla ceza hukukunun sosyal boyutunun ele alındığını bildirdi.

Çocuklara özgü yargılama sistemi ve adli sürece ilişkin destek modelinin geliştirildiğini anlatan Gül, bu kapsamda 32 ağır ceza merkezinde 66 çocuk mahkemesinin faaliyet gösterdiğini aktardı.

Türkiye genelinde 85 ağır ceza merkezinde 261 aile mahkemesinin bulunduğunu belirten Gül, bu mahkemelerde aralarında psikolog ve pedagogların bulunduğu 656 uzmanın görev yaptığını kaydetti.

Gül, 3 Nisan 2017'de hizmete sunulan adli görüşme odalarında toplam 792 işlemin gerçekleştirildiğini, söz konusu odaların sayısının artırılacağını söyledi.

Yargı Reformu Stratejisi'nde ve Adalet Bakanlığı Stratejik Planında çocukların adalete erişimini kolaylaştırıcı düzenlemeler ile reformların yer aldığını anlatan Gül, çocuk adaleti sisteminin güçlendirilmesinin temel hedefler arasında bulunduğunu sözlerine ekledi.

Çalıştaya, Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Selahaddin Menteş de katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :