Adalet Bakanlığında devir teslim töreni

Adalet Bakanlığında devir teslim töreni

Bekir Bozdağ, görevi Kenan İpek'ten devraldı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Anayasamızdaki bazı ayıpları bizim artık geleceğe taşımamamız lazım. Örneğin, 3 bakanı seçim öncesi görevden istifa zorunda bırakan uygulamayı kaldırabiliriz. Bunun siyasi, ideolojik bir yönü yok. Demokratik Türkiye artık bu yanlış uygulamaya son vermelidir. İnşallah önümüzdeki dönemlerde Adalet Bakanları seçime 3 ay kala istifa etmek durumunda kalmazlar" dedi.

Adalet Bakanlığı toplantı salonunda düzenlenen devir teslim töreni ile Bozdağ, görevi Kenan İpek'ten devraldı. Törene, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, HSYK Başkanvekili Metin Yandırmaz ve Bakanlık yetkilileri katıldı. 

Törende konuşan İpek, 7 Haziran'da yapılan milletvekili genel seçiminde anayasa gereği tarafsız Adalet Bakanı olarak görevlendirildiğini, 63. Hükümet'te de görevine devam ettiğini hatırlattı. 

İpek, kendisini bu göreve layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na teşekkür etti.

Son milletvekili genel seçiminde gerçek bir demokrasi şöleni yaşandığını, milletin kendilerine çok kıymetli bir 4 yıl verdiğini söyleyen İpek, "Milletimize hizmet etme açısından Adalet Bakanlığı olarak yapacağımız çok iş var. Nisan ayında Başbakanımız tarafından açıklanan Yargı Reformu Stratejisi, önümüzdeki 5 yıllık yol haritası. Bakanlığımızda yargının mutfağında bu çalışmalara devam ettik, belli bir noktaya getirdik. İnşallah yeni parlamento döneminde, yargı reformu paketler halinde parlamentoya sunulacak" diye konuştu. 

Avrupa Birliği müzakere sürecinde, 23. ve 24. dönem fasıllar açılmış gibi çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen İpek, 2016 yılının yargı ve adalet teşkilatı için hayırlı bir yıl olmasını diledi. 

Bozdağ'ın Adalet Bakanlığı döneminde 15 ay birlikte çalıştıklarını da belirten İpek, "Kendisine tekrar hoşgeldin diyorum" dedi. 

- "Kenan Bey'le hizmete devam edeceğiz"

Bekir Bozdağ da yeni kabinede Adalet Bakanı olarak görevlendirildiğini, bunun büyük bir onur ve şeref olduğunu belirterek, "Bu onuru bana güvenenlerin güvendiği şekilde taşıyacağımdan hiç kimsenin endişesi olmamalıdır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'na teşekkür eden Bozdağ, görevi 15 ay birlikte çalıştığı, "değerli hukukçu, devlet adamı" Kenan İpek'ten devralmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Bozdağ, 7 Haziran seçiminde devrettiği görevini aynı ekipten devraldığını hatırlatarak, "Aziz milletimiz bize 4 yıl verdi. Bu 4 yılı yargı alanındaki faaliyetlerimizle dolu dolu geçirmek niyetindeyiz. Kenan Bey'le beraber 4 yıl koşacağız. Bakanlığı devretti ama bir yere gitmiyor. Yine el ele inşallah Kenan Bey'le ülkemize, milletimize, yargı camiamıza hizmete devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

- "Yol haritamız belli"

Yol haritalarının belli olduğunu, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve eylem planının izleyecekleri yolu gösterdiğini ifade eden Bozdağ, "Yapacağımız işlerin hepsi takvimlendirilmiş durumda. O takvim içerisinde, hükümetimizin programı çerçevesinde, önceliklerimizi belirlemek suretiyle Türkiye'de yargı alanında önümüzdeki dilim içerisinde önemli reformlara hep beraber imza atacağız. Adalet Bakanlığında çok yetkin, iyi yetişmiş kadrolar var. Bu ekiple bu adımları kararlı şekilde atacağız ve ülkemize önemli kazanımlar elde ettirmek için uğraşacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin yargı alanında çok ciddi sorunları bulunduğunu, özellikle hukuk güvenliğinin Türkiye'nin en önemli tartışmalarından biri olduğunu vurgulayan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Yargının bağımsız ve tarafsız işlemesi, verdiği kararlardan memnuniyetin artması, kararların oluşturduğu güvenin daha ileri taşınması için büyük bir çabanın, gayretin içerisinde olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Adalet Bakanlığı şu anda 18 ayrı komisyonla önümüzdeki sürece hazırlanmaktadır. 18 değişik komisyon, değişik konularda ülkemize hizmet edecek çalışmaları yürütüyorlar. Bir kısmı son aşamaya geldi, bir kısmı bitti, bir kısmı devam ediyor. Önümüzdeki süreçlerde bunların her birini hayata geçireceğiz, ciddi adımlar atacağız. Özellikle hukuk eğitimi konusunda ciddi adımlar atma gereği hissediyoruz. YÖK'ün hukuk fakültelerine girme konusunda taban puan getirmesini son derece önemli bir adım olarak görüyoruz. Fakat hukuk eğitimini hem hukuk fakülteleriyle hem YÖK'le hem Adalet Akademisiyle hem de hakim ve savcılarımızla görüşmek suretiyle Bakanlığımızın bugüne kadar yürüttüğü çalışmaya bir nihayet verme kararındayız. Yeni dönemde bu alanda ciddi bir adımı atacağız. Büyük bir reformu hep beraber gerçekleştirmiş olacağız."

- "Türkiye'yi AB standardına taşımak için ciddi adımlar atacağız"

Bekir Bozdağ, yargı reformu içerisinde ciddi planların çok önemli olduğunu, bunların hükümet programında da yer alacağını belirterek, yargıdaki çok başlılığı sona erdirmek, yargılamaları hızlandırmak, adaletin zamanında tecellisini sağlama konusunda yapmaları gereken ciddi işler bulunduğunu anlattı.

Hakim ve savcı sayısı konusundaki sıkıntıya değinen Bozdağ, bu konuda Türkiye'yi Avrupa Birliği (AB) standardına taşımak için ciddi adımlar atacaklarını kaydetti.

AB sürecinde Adalet Bakanlığının önemli bir misyon üstlendiğini hatırlatan Bozdağ, Bakanlığın, AB sürecinde öncü rol oynadığını, gelecek süreçte bunu da devam ettireceklerini söyledi.

Bozdağ, "Gerek 23, gerek 24. fasıl, gerek Adalet Bakanlığıyla dolaylı irtibatı olan bütün fasıllarla alakalı çalışmalarımızı önümüzdeki süreçte de devam ettireceğiz. AB üyesi ülkeler Türkiye ile ilgili olumsuz yaklaşımlarını sürdürseler dahi, herhangi bir faslı açmasalar dahi biz fasıllar açılmış gibi, hava gayet olumluymuş gibi bu konudaki adımlarımızı samimiyetle, ülkemiz ve insanımız için atmaya devam edeceğiz" dedi.

Yargıyla ilgili bir veri bankası üzerinde çok ciddi şekilde duracaklarını aktaran Bozdağ, bu konuda daha önce başlayan çalışmaların belli aşamaya geldiğini, bitirildiği zaman Türkiye'nin yargı alanında belki de dünyada en güvenli verileri toplayan ilk ülke olacağını bildirdi.

Bozdağ, Bilirkişilik Yasası ve diğer pek çok konulardaki önemli yasaların Adalet Bakanlığı öncülüğünde TBMM'ye sevk edileceğini ve yasalaşma imkanı bulacağını aktardı.

-"Yanlış yapanlarla anayasa ve yasalar çerçevesinde mücadele edilecektir"

Yargı camiasının özveriyle çalıştığını, büyük gayret ve çaba içerisinde çok iyi yetişmiş hakim ve savcıların, hukukçular eliyle hizmet ettiğini dile getiren Bozdağ, şöyle devam etti:

"Yargının içerisinde bazı kişilerin yaptığı yanlışlar, hukuka aykırı davranışlar özveriyle samimiyetle çalışan hakim ve savcılarımızı lekelememelidir. Onların töhmet altına girmesine izin vermemelidir. Ben buradan kamuoyuna, yargı içerisinde zaman zaman ortaya çıkan olumsuzluklardan hareketle yargıda fedakarca görev yapan hakim ve savcılarımızı genel bir suçlama eğilimine girmemelerini rica ediyorum. Yanlış yapanlarla elbette anayasa ve yasalar çerçevesinde hukukla mücadele edilecektir. Kimsenin endişesi olmasın. Ama bu gerçekten adaletin doğru tecellisi için gecesini gündüzüne katarak çalışan samimi, dürüst, bağımsız, tarafsız hukukçularımızı töhmet altında bırakacak şeylerden hepimizin kaçınmasını gerektirir. Buna da önümüzdeki dönemde özellikle riayet edeceğiz. Hakimlerimizin, savcılarımızın itibarını korumak, onlar için de yapılması gereken adımları atmak önceliklerimiz arasında olacaktır. Bundan kimsenin endişesi olmasın." 

- "Müsteşar arayışım yok"

Kenan İpek'e bugüne kadarki çalışmaları için teşekkür eden Bekir Bozdağ, bundan sonra da birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Bozdağ, "Benim müsteşar arayışım yok. Bir derdim yok. Hazır, beraber inşallah yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Bozdağ, anayasada bazı eksiklikler olduğunu, eksiklikleri ortadan kaldırılmış, Türkiye'nin bugününe uygun, geleceğe Türkiye'yi umutla taşıyacak, Türkiye'nin demokratik düzeni içerisinde milletin özgürce hissettiği bir ortamda yeni bir anayasaya kavuşmasını arzuladıklarını söyledi. 

Bunun bütün milletin de arzusu olduğunu dile getiren Bozdağ, şunları kaydetti:

"İnşallah gerçekleşir ama gerçekleşme ihtimali olmazsa bile anayasamızdaki bazı ayıpları bizim artık geleceğe taşımamamız lazım. Örneğin, 3 bakanı seçim öncesi görevden istifa zorunda bırakan uygulamayı kaldırabiliriz. Bunun siyasi, ideolojik bir yönü yok. 'A' partisine, 'B' partisine artı, eksi yazma ihtimali yok. 1960 ihtilalinin getirdiği bir uygulamayı, 1980 ihtilali devam ettirmiş ama demokratik Türkiye artık bu yanlış uygulamaya son vermelidir. İnşallah önümüzdeki dönemlerde Adalet Bakanları seçime 3 ay kala istifa etmek durumunda kalmazlar, siyasi partilerimiz bu konuda samimi yaklaşım gösterirler."

Bekir Bozdağ, HSYK'nın yapısı ve seçim usulünün de mutlaka ele alınması gerektiğini vurgulayarak, "Eğer yeni bir anayasayı hayata geçiremeyeceksek o zaman siyasi partilerle uzlaşma içinde HSYK'nın yapısını ve seçim usulünü yeniden tanzim eden bir adımı Türkiye olarak mutlaka atmamız gerekiyor. HSYK'nın bu yapıyla, bu seçim usulüyle yoluna devam etmesi yargıda daha büyük sorunlara yol açacak niteliktedir. Buradan bu konudaki çağrımı bütün siyasi partilerimize yineliyorum. Bu konu siyaset üstü bir konu. Yargıya hepimizin öyle bakması lazım. Siyasi rekabetin dışında, siyasetin üzerinde bir bakışla ele almamız gerektiğine inanıyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Bozdağ ve İpek, birbirlerine teşekkür ederek, çiçek verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı