Adalet Bakanı Bozdağ hakkındaki gensoru önergesi

Adalet Bakanı Bozdağ hakkındaki gensoru önergesi

MHP İstanbul Milletvekili Aksu:- "Türk devletine, milletine kast eden her düzeydeki hainler tamamen temizlenmeden mücadelenin kamu vicdanında inandırıcılığı olmayacaktır"

TBMM (AA) - MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Türk devletine, milletine kast eden her düzeydeki hainlerin tamamen temizlenmeden mücadelenin kamu vicdanında inandırıcılığının olmayacağını belirterek, "15 Temmuz'un planlayıcıları, sevk ve idaresini yapan lider kadrosu, kalkışmanın siyasi ve diğer kesimlerdeki ayağı, mevkisi ve görevi ne olursa olsun soruşturulmalı, temizlenmelidir." dedi.

CHP'nin, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin Genel Kuruldaki görüşmelerde MHP Grubu adına Aksu, söz aldı.

Aksu, yargının insanların tereddütsüz güvenebileceği bir yapıya kavuşmasının, hakim ve savcıların liyakat, vicdan sahibi olmasının, "önce Türkiye, önce Türk milleti" diyecek bir anlayışla hareket etmesinin, yargı sistemine güvenin teminatı olduğunu belirtti.

Yargının, siyasi iktidarların, belirli kişi ya da grupların güdümünde hareket etmeyen, bir kısım aidiyetlerin, adalet duygusunun önüne geçmesine imkan vermeyen, daima hakkı savunan bir yapıya büründürülmesi gerektiğini vurgulayan Aksu, "Geciken adaletin adalet olmadığından hareketle, adil ve hızlı yargılanma her şartta temin edilmelidir. Yargı sisteminin ayrılmaz parçası olan savunma hakkı ortadan kaldırılmamalı, sınırlandırılmamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de hukuk ve yargı sisteminin, son yıllarda büyüyen sorunlarla karşı karşıya olduğunu savunan Aksu, bu sorunların, yaygın ve hukukun birçok bölümünde kendisini gösterdiğini kaydetti. Aksu, en büyük sorunun, hukuk kurallarının uygulanmadığı ya da kişiye, duruma göre farklı uygulandığı algısı olduğunu belirterek, bu kanaate yol açan unsurların mutlaka giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Aksu, adaletin siyasallaşması veya bir kişinin, grubun çıkarlarını önceleyen bir yaklaşımla karar vermesinin, yargının tarafsızlığı, bağımsızlığı ilkesini kökten yok edeceğini dile getirdi.

15 Temmuz hain darbe girişiminin, Türk milletinin engin feraseti, demokrasiye bağlılığıyla önlendiğini, demokrasinin uçurumdan döndüğüne işaret eden Aksu, Türk devletine, milletine kast eden her düzeydeki hainlerin tamamen temizlenmeden mücadelenin kamu vicdanında inandırıcılığının olmayacağını belirtti. Aksu, bu süreçte soruşturma aşamalarının sekteye uğramamasının, "Olan garibana oldu" anlayışının oluşmamasının, halkın terörle mücadeleye verdiği desteğin kaybedilmemesinin ve devlete olan inancın zaafa uğratılmamasının önemli olduğunu söyledi.

Aksu, bu çerçevede 15 Temmuz'un planlayıcılarının, sevk ve idaresini yapan lider kadrosunun, kalkışmanın siyasi ve diğer kesimlerdeki ayağının, mevkisi ve görevi ne olursa olsun, aynı titizlikle değerlendirilmesi, soruşturulması, temizlenmesi gerektiğini kaydederek, "Unutulmamalı ki hükümet sistemi değişikliğiyle, Türkiye'nin içine girdiği yeni dönemin başlangıç noktası temizlik olmalıdır. Temiz siyaset, temiz toplum, temiz yönetim anlayışı gecikmeden hayata geçirilmelidir. Artık Türkiye yüklerinden kurtulmalı, millet tarafından inşa edilen yeni hükümet sistemiyle kuruluş ruhu canlandırılmalıdır." ifadelerini kullandı.

İnsanların adaletli ve hakkaniyetli sosyal düzen içinde yaşaması için hukukun üstünlüğü prensibinden asla taviz verilmemesi gerektiğini belirten Aksu, hak arama özgürlüğünün kullanılmasının sağlanmasının önemine işaret etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :