Adalet Bakanı Bozdağ: (4)

Adalet Bakanı Bozdağ: (4)

"Son yaşanan darbe teşebbüsünden sonra Fetullah Gülen'i Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin ABD'de daha fazla tutması, onlar açısından da Türkiye-ABD ilişkileri açısından da büyük zorluklar getirecektir"- "Amerika Birleşik Devletleri yöneticileri, Fet

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Son yaşanan darbe teşebbüsünden sonra Fethullah Gülen'i Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin ABD'de daha fazla tutması, onlar açısından da Türkiye-ABD ilişkileri açısından da büyük zorluklar getirecektir." dedi.

Bozdağ, Kanal 7 Televizyonunda yayınlanan "Başkent Kulisi" programında FETÖ'nün darbe girişimi ve sonrasındaki sürece ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

"Tutuklanan yargı mensuplarının içindeki bu çetenin üyeleri, böyle bir darbe olacağından haberdar mıydı?" sorusu üzerine Bozdağ, "Hepsinin değil, bir kısmının bilgi sahibi olduklarına dair güçlü emareler olduğunu düşünüyorum. Yargıtay, Danıştay kanunundan sonra, pek çok tedirginlik vardı. Anlatılıyor. Cuma günü, herkes çok rahat bir durumda, farklı bir şey var. Cuma gecesi olan hadiseden sonra, o güne kadar tedirgin olan, oraya, buraya şunu yapan bir yapı, birdenbire çok rahat bir duruma geçiyor." yanıtını verdi.

Halkın anlattığı bilgiler de olduğunu anımsatan Bakan Bozdağ, "Hatta, bir iki gün öncesinde vatandaştan akan bilgiler var. Fethullah Gülen'e bağlılığıyla bilinen terör üyelerinin yaptıklarına ilişkin bir sürü bilgi akıyor. Bunlar ne kadar doğru, eğri bu soruşturma sonucunda ortaya çıkacak. Ama bütün bunların değerlendirmeye alınması gerekiyor. Ben, bunun sadece asker içerisinde bir ayağı olarak başarıya ulaşacak bir hareket olduğuna inanmıyorum. Çünkü, bunun başka ayakları da var. O ayaklar da ortaya çıkacak ve onlar için de gereken yapılacaktır." diye konuştu.

-"İade, siyasi bir karardır"

İçişleri Bakanı Efkan Ala ile ABD'ye gideceklerinin ve Fetullah Gülen'in iadesi için görüşücekleri hatırlatılarak, "Gülen'in iadesi konusunda umutlu musunuz" sorusu üzerine Bozdağ, Gülen'in iadesi için Amerika Birleşik Devletleri'ne bu hafta salı günü 4 ayrı dosya gönderdiklerini anımsattı.

Bozdağ, bunun resmi yazışma yoluyla yapıldığını belirterek, elektronik ortamda da Fethullah Gülen'in geçici olarak acilen tutuklanması talebinde bulunduklarını bildirdi. Bozdağ, "Bildiğiniz gibi uluslararası sözleşme gereği, bir ülke talep ettiğinde diğer ülke talep edilen kişiyi geçici olarak 60 gün süreyle tutuklayabilir. Bu sözleşme hükmüne istinaden geçici tutuklanma talebimizi, elektronik ortamda ABD'li yetkililere ilettik. Onlar da bunun değerlendirmesini yapıyorlar. Bakanlığımızla da irtibata geçtiler ve neden acil olduğunu soruyorlar. Son yaşanan darbe teşebbüsünden sonra Fetullah Gülen'i Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin ABD'de daha fazla tutması, onlar açısından da Türkiye-ABD ilişkileri açısından da büyük zorluklar getirecektir." ifadesini kullandı.

Amerikan halkının da demokrasiye inandığını vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Böyle bir darbe teşebbüsünde bulunmuş, Cumhurbaşkanı'na suikast düzenlenmiş, Meclis çalışırken üzerine bomba atılmış, Cumhurbaşkanlığı Sarayı bombalanmış, Cumhurbaşkanı'na infaza gidilmiş, tanklar insanların üzerinden geçmiş, 246 insan bilerek ve isteyerek, hedef gözetilerek öldürülmüş ve pek çok yaralı var. Böyle bir durum karşısında Amerika Birleşik Devletleri'nin Fetullah Gülen'i himaye eden yaklaşımı sürdüremeyeceğine inanıyorum. Ben, buradan söylüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızı infaz için bir tim gidiyor. Şimdi Obama'yı infaz için giden bir grup olsa veya Amerika Birleşik Devletleri'nin Temsilciler Meclisini, Senatosunu bombalamış olsalar veya Beyaz Sarayı bombalamış olsalar veya New York'ta Washington'da ya da başka kentlerinde tankları vatandaşların üzerine sürseler, otomatik silahlarla vatandaşı tarasalar, bunu yapan kişileri sevk ve idare eden, bunu yapmaları konusunda emir veren kişi Türkiye'de olsa, bizden Amerika bunu istese ve biz vermezsek, Amerika Birleşik Devletleri ne yapar? Onun için ben Amerika'nın saygıdeğer yöneticilerine buradan Türkiye ile bir empati yapmaları gerektiğini söylüyorum. Türkiye'nin içinde bulunduğu durum ve ortaya çıkan fotoğrafı bu açıdan değerlendirmelerinde fayda var. Güneşin durduğu bir yerde, 'Bu güneşi ispat edecek bilgi, belge isterim' denmesini doğru görmüyorum."

- "İade kararı siyasi bir karar"

Bozdağ, söz konusu bilgi ve belgeleri fazlasıyla aktaracaklarına işaret ederek, şöyle dedi:

"Ama ben buradan Adalet Bakanı olarak, çok net söylüyorum. Bu iade konuları, bilgi, belgeye göre yapılmıyor. Bu belge, bilgi şekli işlerin tamamlanması için, uluslararası sözleşme gereği yapılan şeyler. İade, siyasi bir karardır. ABD yönetimi, iade etmezse 'hukukta şu eksik, dosyada şu eksik' diye söylese dahi bu doğru bir gerekçe değil. Çünkü, hepimiz biliyoruz ki bu iadeler siyasi. Delil ne olursa olsun birini iade etmek istemezse ona pek çok gerekçe bulabilir, mültecilik statüsü verebilir. Sözleşme var uluslararası, statü verilen iade edilmez. Siyasi bir olay olarak bakar, sözleşmeler var, iade edilmez. Başka bir gözle bakar, iade edilmez. Onun için, bu konuyu salt bir hukuk açısından ele alıp, uluslararası sözleşmelere göre Türkiye her şeyi yerli yerine getirse, eksiksiz koysa dahi iade etmek istemezse etmeyebilir. Biz, hiçbir evrak koymasak da iade edebilir. Çünkü, bu iade kararı siyasi bir karar. Bir, ülke kendi ülkesinde, başka ülkede suç işlemiş ve hala suç işleyen, işleten biri varsa bunu iade etmek isterse, mahkemelerin kararını hiç beklemez. Ne yapar? Ülkeden gönderir onu. Alır, yurt dışına gönderir. Kendi vatandaşı da değil. Bunun binbir türlü yolu var, bunu yapar."

Bakan Bozdağ, Gülen'in iadesinin Türkiye-ABD ilişkileri açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Amerika Birleşik Devletleri yöneticileri, Fetullah Gülen'i savunmakta ve onu Amerika Birleşik Devletleri'nde tutmakta haklı bir nedene sahip değiller. Bunu söylerlerse, bu siyasi değerlendirmelerdir. Bu karar, hukuki bir karar olmayacaktır. Şimdi, iade etmesine uluslararası hukukta bir engel var mı? Hiçbir engel yok. " ifadesini kullandı.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :