Adalet Bakanı Bozdağ: (3)

Adalet Bakanı Bozdağ: (3)

Bozdağ: - "Amerika Birleşik Devletleri'nin de bu darbeyi Fetullah Gülen'in yaptığını, Sayın Obama kendi adını nasıl biliyorsa o kadar bildiğinden eminim. Amerikan istihbaratının bildiğinden eminim. Amerika Dışişleri Bakanı'nın bildiğinden eminim. Yani şu

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Amerika Birleşik Devletleri'nin de, bu darbeyi Fetullah Gülen'in yaptığını, Sayın Obama kendi adını nasıl biliyorsa o kadar bildiğinden eminim. Amerikan istihbaratının bildiğinden eminim. Amerika Dışişleri Bakanı'nın bildiğinden eminim. Yani şu saatten sonra bunda bir tereddütleri olmadığından çok netim, çok eminim." dedi.

Bozdağ, Kanal 7 televizyonunda yayınlanan "Başkent Kulisi" programında FETÖ'nün darbe girişimi ve sonrasındaki sürece ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Bozdağ, "Deliller sağlam mı?" sorusu üzerine Türkiye'nin tüm il ve ilçelerinde çok ciddi bir adli soruşturma yürütüldüğünü belirtti.

Olayın bütün boyutları ile soruşturulduğunu ve delillerin toplandığını vurgulayan Bozdağ, şu anda yakalanmış, ifadesi alınmaya devam eden, gözaltına alınan ve tutuklanan darbeciler olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Aramalarda el konulan materyaller var. Kamera görüntüleri, telefon kayıtları, sanal alemde Whatsapp üzerinde başka birtakım şeyler üzerinde yapılan yazışmalar ve konuşmalar var. Telefon irtibatları ve bilgisayar kayıtları var yazılı evraklar var. Bu beyanlarda ifadelerde ortaya çıkan itiraflar ve deliller var bütün bunlar ortaya çıkacak.

Şimdi diyelim sıkıyönetim komutanı ve atamalar çıktı ama o darbeciler bir cumhurbaşkanı, bir başbakanı, bakanları, başka başka görevleri de var. Onlara dair de tabii birtakım verilerin ortaya çıkacağını tahmin ediyoruz. Diyelim sıkıyönetimin ilanına ilişkin yazıda illerdeki belediye başkanları ve diğer görevlileri sıkıyönetim komutanının belirlemesi öngörülüyor. Yurtta Sulh Konseyi kimlerden oluşuyor ve bu yapı kendi içerisinde nasıl, bütün bunların hepsi 'efradını cami ağyarını mani' bir şekilde eskilerin deyimiyle bu soruşturma sırasında ortaya çıkacaktır."

- "30 gün rahatlattı"

Bekir Bozdağ OHAL sürecinde dört günlük gözaltı süresinin otuz güne çıkarılmasının, çalışmaları rahatlattığını bildirdi.

Bozdağ, bu süre zarfında ifadeler arasındaki çelişkiler, ifade dışında elde edilen bilgi, bulgu, belge ve olguların tek tek değerlendirilmesinin bu işin gerçek boyutunu ortaya çıkaracağını vurguladı.

Bozdağ, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar elde edilen bilgelerde ne var derseniz...Basına da yansıyanlar oldu; bunun Fetullah Gülen'in elebaşı olduğu, Fetullahçı Terör Örgütü'ne mensup Türk Silahlı Kuvvetleri, polis ve sivil ayağı da dahil teröristlerce Fetullah Gülen'in emir ve komutası altında yapıldığı konusunda kimsede bir tereddüt yoktur.

Sayın Genelkurmay Başkanı verdiği ifadede bunu açıkça ifade etti, daha önce biz kendisiyle konuştuk, bizlere de ifade etti, Fetullah Gülen ile görüştürmeyi teklif ediyorlar. Genelkurmay Başkanı itiraz edince onların dediğini yapmaya, onunla da görüşmeyi reddediyor ve bu yapının elemanlarından önemli bir kısmı da bunu deşifre etti."

Şu anda bazı ifadelerin ezberlenmiş gibi verildiğini ve bunun da örgütün yapısını gösterdiğine işaret eden Bozdağ, "Bazıları Fetullah Gülen'i bu işin dışında tutmak için öyle çabalar yapıyorlar ki çok net gösteriyor ama bu güneş birtakım karanlık insanların karanlık elleri ile örtülebilecek bir güneş değil. Çok açık ortada, elini uzatan yanar." dedi.

FETÖ'ye mensup olmayan bazı isimlerin de bu işin içerisinde olduğunu vurgulayan Bozdağ, "TSK içerisinde başka guruplar var onlar da bu darbeye destek vermiş durumdalar ve işin içindeler" ifadesini kullandı.

İzinli olduğunu söyleyenlerin karargahta çıktığına dikkati çeken Bozdağ, poliste de "ben o gün yoktum" diyenlerin, darbenin başka ayağında olduğunu belirtti. Bozdağ, bütün bunların soruşturma kapsamında ortaya çıkacağını yineledi.

Bozdağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Fetullah Gülen'in talimatıyla, onun emir komutası altında gerçekleştirilmiş bir darbe olduğu konusunda adımdan nasıl eminsem o kadar eminim. Amerika Birleşik Devletleri'nin de bu darbeyi Fetullah Gülen'in yaptığını, Sayın Obama kendi adını nasıl biliyorsa o kadar bildiğinden eminim. Amerikan istihbaratının bildiğinden eminim. Amerika Dışişleri Bakanı'nın bildiğinden eminim. Yani şu saatten sonra bunda bir tereddütleri olmadığından çok netim, çok eminim. Başka ülkeler de bunu biliyor, çünkü her ülkenin istihbarat örgütü var, her ülke dünyada neler olup bittiğini biliyor, büyük ülkelerin tamamı bu bilginin kati derece de sahibidir.

ABD yönetimi ya da başka yönetimlerin dediği şey; bu bir prosedürdür ama bu işi gerçekleştiren terörist elebaşının, bu FETÖ'nün lideri Fetullah Gülen olduğunda hiçbiri tereddüt yok."

- "Öztürk'ün ifadelerini tekzip edecek çok delil var"

Bakan Bozdağ, darbenin planlayıcılarından olduğu belirtilen Akın Öztürk ile ilgili bir soru üzerine, soruşturmanın devam ettiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Ben şunu anlamış değilim, diyor ki 'Geldi, Genelkurmay Başkanı'nı gördü'. Ortada bir darbe var, Akıncı üssüne Genelkurmay Başkanı getirilmiş ve Genelkurmay Başkanı dahil eli kelepçelenip getirilmiş, zorla getirilmiş, bir odaya hapsedilmiş, 2. Ordu Komutanı'nın o saate eli, gözü, ağzı bağlı ama Akın Paşa elini kolunu sallayarak geziyor.

Genelkurmay Başkanı'nın yanına geliyor, ondan sonra gidiyor Yaşar Paşa'nın gözünü açıyor, elini çözüyor. Eğer oradaki dahil olmamış olsa, oradakiler demez mi 'Ya sen ne yapıyorsun, nasıl çözersin bunun elini bizden habersiz, ne geziyorsun?'. Niye onu bir odaya oturtmuyorlar? Niye onu Genelkurmay Başkanı'nın yanında Yaşar Paşa'nın yanına koymuyorlar? 'Alt katta şunlar var, üst kata çıktım bunlar var' benim şahsen kafam o noktada delilleri görecek, şu anda sayın Öztürk'ün söylediğini ifadeleri tekzip edecek o kadar çok delil var ki.

Onun için bunları ayırt edecek yargıdır. Biz hüküm verme makamı da değiliz ama bu işin içerisinde olmadığını gösteren bir delili de ben göremedim şimdiye kadar. Onun ifadelerini de tekzip eden onlarca ifade var. Yarın neler çıkacak onları bilemiyoruz."

Bozdağ, kamera görüntülerinin önemli olduğunu, Korgeneral Mehmet Şanver'in düğününde olanların ortaya çıktığını anımsatarak, şu görüşlere yer verdi:

"O görüntülerde bulunanlar şimdi kalkıp 'ben şunu yaptım, ben bunu yaptım, onu yapmadım, bunu yapmadım' denildiği zaman... Şimdi herkes 'beni rehin aldılar' diyor. Kim rehin aldı seni, sen koskoca ordu komutanısın veya bir yerde komutansın emrinde o kadar asker var, iki tane çakal geliyor elinde silah seni rehin alıyor.

Saat 20.00'de Genelkurmay Başkanı ne diyor ben bütün herkese talimat verdim, ne talimatı vermiş; uçak kalkmayacak, terör dahil hiçbir gerekçeyle uçaklarımız kalmayacak, tanklar kışladan çıkmayacak, asker kışladan çıkmayacak her şeyi durduruyorum. Dolayısıyla rehin aldı diyenlere de iyi bakmak lazım.

Genelkurmay Başkanı'nın bu talimatına rağmen onlar kendi ordularını kendi yerlerinde bu tedbirleri alabilirler miydi; alabilirler ya da alamadılar veya aldılar. Buna rağmen oldu ama bütün bunların hepsi yargı sürecinde çıkacak. Benim şimdi kafam karışık senin emrinde bir sürü insan var iki tane üç tane insan gelip seni derdest ediyor koyuyor oraya benim aklım almıyor, hayatın olağan akışına da pek uymuyor."

Bozdağ, bütün deliller ortaya çıktığında ve bunlar birleştirildiğinde büyük fotoğrafın ortaya çıkacağının altını çizdi.

Darbenin sivil ayağına da değinen Bekir Bozdağ, darbe başarılı olmuş olsaydı, kamu binalarını teslim alacaklar, darbe lehine sokağa dökülecek insanlar olduğuna dair konular bulunduğunu bildirdi.

"Bu ayaklar da ortaya çıkacak ki bu Fetullah Gülen'in emir komutasında yapılan bu teşebbüs bir daha tekrar etmesin, edemesin, böyle bir güç ve kudrete ulaşmasın, ulaşamasın." dedi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :