Adalet Akademisi Başkanı Akçil:

Adalet Akademisi Başkanı Akçil:

"Adliyelerde öyle hızlı ve etkin işimizi yapmalıyız ki hiç bir vatandaşımız, adliyeye işi düştüğünde tanıdık arayışına girme gereksinimine kapılmasın"

MERSİN (AA) - Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, adliyelerde vatandaşın işinin kolaylaştırılması gerektiğini belirterek, "Öyle hızlı ve etkin işimizi yapmalıyız ki hiç bir vatandaşımız, adliyeye işi düştüğünde tanıdık arayışına girme gereksinimine kapılmasın" dedi.

Akçil, Türkiye Adalet Akademisi'nin Mersin'de düzenlediği uyuşturucu ve uyarıcı madde suçlarıyla ilgili meslek için eğitim programının açılışında, yargı kanunundaki değişiklikle kürsüdeki hakim ve savcıların meslek içi eğitimlerinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) alınarak, akademilerine devredildiğini söyledi.

Şubattan beri meslek içi eğitimleri akademinin verdiğini vurgulayan Akçil, "Eğitimlere katılmak isteyen meslektaşlarımızı halen HSYK belirlemektedir. Bu nedenle eğitim almak isteyen meslektaşlarımız HSYK'ya başvurarak, eğitime katılabilirler" diye konuştu.

Yargı teşkilatının yakın zamanda, kamuoyunu çok fazla işgal eden seçim süreci yaşadığını belirten Akçil, şöyle devam etti:

"Yeni Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri de görevine başlamış durumdu. Bundan sonra tüm enerjimizi, biriken dava dosyalarına harcamalıyız. En hızlı ve en adil şekilde, biriken yargının iş yükünü azaltmak için var gücümüzle çalışmalıyız. Öncelikle basının gündeminden yargı mensuplarının düşmesi lazım. Bu noktada en önemli görev bize düşmektedir. Malumunuz, yargıya olan güven birçok kurumun gerisine düşmüştür. Güven endeksinin düşük olması belki çok önemli bir sorun olmayabilir ancak her ortamda ve her kesimde konuşmamız sonucu fazlaca yakınma almaktayız. Gelirken görüştüğüm iş adamlarına sordum, 'Adliyeye işiniz düştü mü' diye, 'Evet' dediler. 'Nasıl yaptınız' dedim, 'Tanıdık arayışına girdik' dediler. Biz artık adliyelerde öyle hızlı ve etkin işimizi yapmalıyız ki hiç bir vatandaşımız, adliyeye işi düştüğünde tanıdık arayışına girme gereksinimine kapılmasın."

Önemli gördükleri projeler arasında adliyelerde "basın sözcülüğü" uygulamasının yer aldığına dikkati çeken Akçil, "Basın elamanlarımız haber almak ister, hakim ve savcımız, 'Ben yetkili değilim' diyerek haber vermekten kaçınır. Basın mensupları da az, çok aldığı bilgilerle haber yapar. Genelde de doğru haber olmaktan uzaktır. Bunu önlemek amacıyla her adliyemizde, yeterli sayıda basın sözcüsü olarak görevlendirdiğimiz hakim ve savcıları eğitmekteyiz. Bundan sonra basın mensuplarımız bilgi almak isterse basın sözcülerimize başvuracak" dedi.

Uyuşturucu kullanımına da değinen Akçil, şunları söyledi:

"Ne yazık ki gençlerimiz, her türlü tedbire rağmen kullanıma devam etmekte ve ülkemizde bu kullanımın zaman içinde arttığı gözlenmekte. Sadece hakim ve savcılarımızın eğitilmesiyle bunun önlenmesi belki mümkün olmayacak ama en azından yaptırımların daha uyumlu uygulanması, işlerde birliğin sağlanması, hakimler ve mahkemeler arasında farklı uygulamaların giderilmesi adına bu seminerin faydalı olacağını düşünüyorum."

Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım da uyuşturucunun, tarih boyunca toplumlara zararlar verdiğine işaret ederek, "Bütün kötülüklerin anası olmuştur. İnsanlık, tarih boyuncu bu maddelerle mücadele etmiş, bundan sonra da etmeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye genelinden 99 cumhuriyet savcısı ve ceza mahkemesi hakiminin katıldığı seminer 3 gün sürecek.

Kaynak:Haber Kaynağı