Adab-ı Muaşeret Projesi Materyal Geliştirme Çalıştayı

Adab-ı Muaşeret Projesi Materyal Geliştirme Çalıştayı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Yelkenci:- "Geniş ailelerde çocuklar her şeyi sosyal öğrenme ile anneannelerinden, dedelerinden, büyüklerinden öğreniyorlardı. Çekirdek ailede anne-babalar çalıştığı için çocuklar sosyal öğrenme imkanını yitirdi. Böylece ad

İSTANBUL (AA) - İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, geniş ailelerde çocukların her şeyi sosyal öğrenme ile anneannelerinden, dedelerinden, büyüklerinden öğrendiğini ancak çekirdek ailede anne-babalar çalıştığı için çocukların sosyal öğrenme imkanını yitirdiğini belirterek, "Böylece adab-ı muaşeret dediğimiz kuralları öğrenme ortamı kalmadı." dedi.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği Adab-ı Muaşeret Projesi Materyal Geliştirme Çalıştayı, Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesinde başladı.

Çalıştayda konuşan Yelkenci, proje ile edepli bir nesil yetiştirme amacına hizmet edeceklerini ifade etti.

Yelkenci, ayrıca geçmişten bugüne gelen adab-ı muaşeret konularının yanında günümüzde ortaya çıkan teknoloji ve teknolojinin kullanımı gibi toplumsal, tarihsel süreklilik içerisindeki durumların da adab-ı muaşeretin temel unsurları çerçevesinde ele alınmasını ve yeni nesle öğretilmesini amaçladıklarını dile getirdi.

Kırsaldan büyük şehirlere göç etmek zorunda kalan insanların kültürlerini şehre getiremediği ve yaşadıkları kentin kültürünü de edinemediklerini dile getiren Yelkenci, "Dolayısıyla yüzyıllardır devam eden bir kültür, eğitim bu şekilde kesintiye uğradı. Aile yapısındaki değişim de bir diğer etken. Geniş ailelerde çocuklar her şeyi sosyal öğrenme ile anneannelerinden, dedelerinden, büyüklerinden öğreniyorlardı. Çekirdek ailede anne-babalar çalıştığı için çocuklar sosyal öğrenme imkanını yitirdi. Böylece adab-ı muaşeret dediğimiz kuralları öğrenme ortamı kalmadı." ifadelerini kullandı.

Adab-ı muaşeretin kitapla ve dersle verilecek bir eğitim olmadığını vurgulayan Yelkenci, eğitimin örtük öğrenme ve sosyal öğrenme ile yapılacağını söyledi.

Sosyal öğrenme için okullarda adab-ı muaşeretin iklimini oluşturmaları gerektiğini bildiren Yelkenci, şöyle konuştu:

"En güzel eğitim ortamını nasıl oluştururuzun sancısı içerisindeyiz. Akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgililerden istifade etmek için böyle bir çalıştayı gerçekleştiriyoruz. Beklentimiz buradan bize bir zemin oluşsun. O zemini nereye götürürsek götürelim üzerinde her ortamda özgün çalışmalar ortaya çıkabilsin. Buradan bir paket çıkartalım, her yere uygulayalım gibi bir derdimiz yok. Doğru zemini oluşturursak herkes kendi şartlarına, ihtiyaçlarına, imkanlarına göre doğru olanı oluştursun istiyoruz."

İki gün sürecek çalıştayda, Medya ve Adab-ı Muaşeret, Sivil Kuruluşları ve Eğitim Projelerinde Adab-ı Muaşeret, Okul Öncesi Materyallerin geliştirilmesi, İlköğretim Materyallerinin Geliştirilmesi, Çok Kültürlülük ve Adab-ı Muaşeret, Geleneksel Kültür Masallarla Adab-ı Muaşeret konulu oturumlar gerçekleştirilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :