Açlık grevindeki Filistinli tutuklu gazeteci

Açlık grevindeki Filistinli tutuklu gazeteci

Filistinli gazeteci Kayk'ın eşi Şeleş:- "Eşimin şehit olmadan önce serbest bırakılması için Filistin yönetimi ve Filistinli gruplar derhal harekete geçmeli"

KUDÜS (AA) - İsrail'in idari tutukluluk siyasetini protesto etmek amacıyla 80 günden bu yana açlık grevini sürdüren gazeteci Muhammed el-Kayk'ın eşi, Filistin yönetimi ve Filistinli gruplardan kocasının ölüm haberi gelmeden önce harekete geçmelerini istedi.

Açlık grevindeki gazetecinin eşi Feyha Şeleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Eşimin şehit olmadan önce serbest bırakılması için Filistin yönetimi ve Filistinli gruplar derhal harekete geçmeli. Özellikle de hayati tehlikesinin hiç olmadığı kadar arttığı şu vakitlerde" dedi.

Kayk'ın hayati tehlikesinin kritik noktada bulunduğunu, ağrılarının şiddetlendiğini ve vücut fonksiyonlarının gerilediğini kaydeden Şeleş, "Eşim şehit olduktan sonra ne Filistin yönetiminden ne de Filistinli gruplardan kimsenin benimle konuşmasını istiyorum. Onlardan isteğim şimdi, bugün. Eşimin serbest bırakılması için derhal harekete geçsinler ve gereken her türlü baskıyı oluştursunlar" diye konuştu.

- Ramallah'ta Kayk'a destek gösterisi

Öte yandan Batı Şeria'da Kayk'a destek için gösteri düzenlendi.

Batı Şeria'nın Ramallah kentinde toplanan ve Kayk'ın fotoğraflarının yanı sıra üzerinde "Muhammed el-Kayk'a özgürlük" yazan dövizler taşıyan göstericiler, Filistin yönetimi ve Filistinli gruplardan acilen harekete geçmelerini istedi.

Filistin Esir İşleri Heyeti tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, "Hastane raporu, Kayk'ın ölüme daha çok yaklaştığını ve grevi sonlandırsa bile artık eski sağlığına kavuşmayacağı bir aşamaya geldiğini gösteriyor" ifadesine yer verilmişti.

İsrail'in Afule Hastanesinde yatan ve konuşamayan Muhammed el-Kayk'ın duyma yetisini de kaybetmek üzere olduğu bildirilen açıklamada, her türlü ilacı almayı reddeden gazeteciye sadece su verilebildiği kaydedilmişti.

İsrail askerlerince 21 Kasım'da Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kayk'ın "Mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla, İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, Filistinliler 1 ile 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :