Açlık grevi yapan Filistinli tutuklu gazeteci

Açlık grevi yapan Filistinli tutuklu gazeteci

FKÖ bağlı Esirler Heyeti:- "Açlık grevi yapan tutuklu gazeteci Kayk konuşma yetisini tamamen kaybetti"

RAMALLAH (AA) - İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla 74 gündür açlık grevi yapan tutuklu gazeteci Muhammed el-Kayk'ın sağlık durumunun daha da kötüleştiği ve konuşma yetisini tamamen kaybettiği bildirildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Esirler Heyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, tedaviyi reddeden Kayk'ın bitkin olduğu, baş dönmesi yaşadığı ve nefes almakta zorlandığı belirtildi.

Açıklamada, Heyetin avukatı Hiba Musalaha'nın, "İsrail Yüksek Adalet Mahkemesi'nin tutukluluğuna ara verilmesi kararını ve İsrail hapishanelerinde tedavi edilmesini kabul etmemesinin ardından Kayk'ın durumu son derece kritik bir hal aldı. İsrail'in kararı aldatmacadan ibarettir. Kayk'ın talebi, tutukluluğuna ara verilmesi değil sona erdirilmesidir" ifadelerine yer verildi.

Avukat Musalaha, Afule Hastanesi Müdür Yardımcısının kendisine Kayk'ın durumunun tehlikeli olduğunu, böbrek ve bağırsaklarında sorun oluştuğunu, ellerini ve ayaklarını hissetmemeye başladığını ve beyin kanaması geçirebileceğini bildirdiğini belirtti.

Müdür Yardımcısının her dakika durumu daha da kötüye giden Kayk'ın iç organlarının iflas edebileceği veya kalbinin durabileceği bilgisini paylaştığını aktaran Musalaha, söz konusu kişinin ayrıca hastane ekibine hayatını kurtarmak için Kayk'ı tedavi etme yetkisinin verildiğini de bildirdiğini kaydetti.

İsrail Yüksek Adalet Mahkemesi, Kayk'ın sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle tutukluluğuna ara verilmesini kararlaştırmıştı.

Filistin Esirler Cemiyeti Hukuk Birimi Başkanı Cevad Bulis, Kayk hakkındaki idari tutukluluk kararının iptal edilmesi yönünde talepte bulunduklarını ancak mahkemenin "sağlık durumunu" gerekçe göstererek tutukluluk haline ara verilmesi kararı aldığını aktarmıştı.

Esirler Heyeti Başkanı İsa Karakı ise Kayk'ın mahkemenin kararını kabul etmediğini ve serbest bırakılıncaya kadar açlık grevine devam edeceğini açıklamıştı.

İsrail askerlerince 21 Kasım 2015'te Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için gözaltına alındıktan 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kayk'ın "mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla, istihbarat bilgilerine dayanılarak, Filistinliler 1 ila 6 ay hapsediliyor. Tutuklunun, "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :