Acil servislerde yoğunluk azalıyor

Acil servislerde yoğunluk azalıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelikte Acil Servislerde yoğunluğun azalması için usul ve esaslar belirlendi.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelikte Acil Servislerde yoğunluğun azalması için usul ve esaslar belirlendi.  Özel hastaneleri de ilgilendiren yeni yönetmelikte yeşil alan uygulamasının  kapsamı genişletilerek, yoğunluğun azalması amaçlanıyor.

5a7190beae784a24ece4277d.jpg

YENİ UYGULAMAYLA YOĞUNLUK AZALTACAK

 

Sağlık Bakanlığından "Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" yayımlandı.

Tebliğe göre, acil servislerde hasta yoğunluğunun azaltılması ve hasta memnuniyetinin artırılması için 'triyaj' (seçme/sıralama) işlemi, acil servisin girişinde yapılacak. Acil serviste müdahalede bulunulması gerekenler, yeşil alan 1'deki poliklinik odalarında muayene edilecek. Branş muayenesi olması gerekenler de acil servis dışında bu birime yakın bir yerde kurulan yeşil alan 2'de, mesai kaydırma veya vardiya branş polikliniklerinde tedaviye alınacak. Kırmızı alan hastaları ise triyaj ve kayda dahil edilmeden doğrudan bu alana alınacak. Triyaj sonrası sarı alan hastaları bu alana ve ilgili tabibe gönderilecek. Acil servislerde uzun yatış ve klinik hasta takibinin önüne geçilmesi amacıyla da düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda, acil gözlem ve takip için 8 saatten uzun veya yatış kararı verildiği halde 4 saatten uzun acil serviste yatan hasta olduğunda, otomasyon programında 'elektif hasta' yatışı için engel bulunacak.

Cerrahi yoğun bakımda yer olmaması durumunda, acil cerrahi operasyon kararı verilen hastaların bekletilmeden ameliyata alınabilmesi için bu hastaların işlem sonrası yatırılabileceği 'ameliyat sonrası yoğun bakım'lar kurulacak.

TAM TEŞEKKÜLLÜ KLİNİKLER KURULACAK

Düzenleme ile acil servislerde basit fiziksel iyileştirmeler de yapılacak. Bu kapsamda, acil servis bünyesinde veya yakınında, acil vakaların normal hasta odası ve yatağında yatırıldığı ve kısa süreli gözlem altında tutulduğu, tedavilerinin yapıldığı ya da ilgili kliniğe çıkıncaya kadar doktor ve hemşire bakımının yakından yapıldığı, en fazla 20 yataklı tam teşekküllü klinikler kurulacak.

img_0961.jpg

KAMERA GÖRÜNTÜLERİ 2 AY SAKLANACAK

Tebliğle belirlenen kriterlere göre bazı hastaneler, 'Öncelikli Takip ve Özellikli Planlama Gerektiren Acil Servis' olarak tanımlanacak ve bu hastanelerin hizmetleri yakından takip edilecek.

Sağlık tesislerinde çalışan personel, görev esnasında işin tanımına ve Bakanlık tarafından belirlenen çalışma elbiseleri mevzuatına uygun giyinecek ve tanıtım kartı kullanacak.

Mahremiyet gözetilerek konulan kamera görüntüleri, 2 ay süre ile saklanacak ve bunlar ses kayıtlarını da içerecek.

ÖZEL HASTANELER ACİL SERVİSTE ÜCRET ALMIYOR

Yeni uygulamada en çok konuşulan maddelerden başında ise özel hastanelerin ücretsiz tedavi etmesi oldu. Konya Medova Özel Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, ‘Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in detaylarını gazetemize değerlendirdi. Yeni yönetmelikte yer alan bir çok maddenin 3 yıl önce yapılan yönetmelikle aynı olduğunu söyleyen Karaca, Özel hastanelerin acil servis hizmetlerini tam ve ücretsiz olarak yapmaya devam ettiklerini dile getirdi. Eski yönetmeliğin tekrarı niteliğinde bir yönetmelik olduğunu yineleyen Karaca, “Yeni yönetmelikte yer alan maddelerin bir çoğu geçmişte zaten uygulanması zorunlu maddelerdi. Burada sadece acil servislerdeki doktorların görevleri ve ‘Yeşil alan’ uygulamasının kapsamları genişletilmiş” dedi.

Yeşil alanlara poliklinik eklendi

seyit-karaca.jpg

YEŞİL ALAN’IN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Geçtiğimiz gün Resim Gazete’de yer alan Acil servis tebligatındaki yeşil alan uygulamasını anlatan Dr. Karaca, yeşil alan’ın ayakta veya hayati tehlikesi bulunmayan hastaların tedavisinin yapıldığını söyledi. Sarı ve Kırmızı alanların hayatı tehlikesi veya uzuv kopması gibi hastalara ayrıldığını belirten Karaca, “Eski yönetmelikte özel hastanelerin acil servislerinde hastalardan ücret talep edilmiyordu. Yeni uygulamanın gelmesiyle birlikte bu süreç aynen devam edecek. Burada sadece hastanın aciliyetine göre bir düzenleme bulunuyor. Hayatı tehlikesi ve uzuv kopmaları bulunun hastalar acil niteliği taşır ve durumuna göre sarı veya kırmızı alanda müdahalesi yapılır. Yeşil alanda ise sadece basit ve ayakta tedavi edilecek veya acilliği bulunmayan hastalara bakılır. Buradaki düzenlemede yeşil alana poliklinikler dahil edildi. Bunun için de 16.00 - 23.00 saatleri arasında ortopedi, dahiliye, çocuk sağlığı KBB gibi birçok poliklinik hizmet verecek. Yeşil alana, vardiya polikliniklerinin eklenmesi ise tamamen hastaların geliş sebebinden kaynaklanıyor. Örnek vermek gerekirse 3 gün boyunca ağrısı bulunan veya grip olan kişi acil servise gelerek hayati tehlikesi bulunan kişiler gibi sıra alıyordu. Yeşil alan uygulamasıyla bu hastaya burada müdahalesi yapılacak ve durumuna göre polikliniğe gönderilecek. Burada hastaya gerekli detaylar uygulanacak. Yeşil alan kapsamının genişletilmesi sadece acil servislerdeki yoğunluğu en aza indirgemek içindir” şeklinde konuştu.  Servet R. Çolak – Memleket