Açık öğretim okulları Balkanlar'da yaygınlaştırılacak

Açık öğretim okulları Balkanlar'da yaygınlaştırılacak

Milli Eğitim Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında kapsamı genişletilen protokol çerçevesinde, Balkanlar'daki Türk vatandaşlarına, soydaşlara, Türkçe konuşan akraba topluluklarına ve eğitimini tamamlayamayanlara açık öğretim hizmeti sunulacak - Pro

ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Anadolu Üniversitesi arasında kapsamı genişletilen protokol çerçevesinde Balkanlar'daki Türk vatandaşlarına, soydaşlara, Türkçe konuşan akraba topluluklarına ve eğitimini tamamlayamayanlara açık öğretim hizmeti sunulacak.

MEB ile Anadolu Üniversitesi arasında, bakanlığın merkez binasında "Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu Batı Avrupa Programları Uygulama" protokolü imzalandı.

Protokol kapsamında daha önce Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, İsviçre, Avusturya'da verilen açık öğretim okulu hizmetleri, Bulgaristan, Kosova ve Makedonya'daki 31 açık öğretim okulu merkezinde de verilmeye başlanacak.

- "Zorunlu eğitimlerini tamamlayabilmesi için bir fırsat"

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, protokol imza töreninde, açık lise uygulamasının, eğitim-öğretim çağı dışında kalmış ve bir şekilde eğitim alamayan Türk vatandaşların zorunlu eğitimlerini tamamlayabilmesi için fırsat olduğunu belirtti.

Özellikle Batı Avrupa'da çok sayıda Türk vatandaşının bulunduğuna işaret eden Tekin, bu vatandaşların zorunlu eğitim hizmetlerini yürütebilmek için ciddi desteğe ihtiyaçlarının bulunduğunu vurguladı.

Anadolu Üniversitesinin alanında, Türkiye'nin en uzman, en nitelikli, en köklü kurumu olduğuna dikkati çeken Tekin, üniversitenin ayrıca sınav uygulamalarındaki ciddiyeti itibarıyla da bu anlamdaki en uzmanlaşmış üniversite konumunda bulunduğunu ifade etti.

Müsteşar Tekin, protokolün hazırlanmasında destek veren Anadolu Üniversitesine ve açık lise uygulamasını çok başarılı biçimde uygulayan Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne de emekleri için teşekkür etti.

- "16 Ekim'de ABD'de bir giriş sınavı yapacağız"

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ise imzalanan protokolün MEB ile yıllardan beri yapılan işbirliğinin devamı olduğunu söyledi.

Protokolün kapsamının genişleyeceğini, Batı Avrupa programlarının yanı sıra Balkanlar'da da Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde açık lise programlarını yürütmeye çalışacaklarını bildiren Gündoğan, "Bundan sonra sadece açık lise programları çerçevesinde değil, yüksek öğretimle ilgili tüm alanlarda işbirliğine devam edeceğiz. Milli Eğitim Bakanlığımıza hizmet sunmaya, onlarla birlikte çalışma kararlılığındayız." dedi.

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne teşekkür eden Gündoğan, "Önümüzdeki dönem hem Batı Avrupa'da hem de Balkanlar'da, birçok ülkede, Kosova, Makedonya, Bulgaristan gibi özellikle Türk soydaşlarımızın olduğu ülkelerde, açık lise programlarının daha yaygın hale gelmesi bu program sayesinde gerçekleşmiş olacak." diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Gündoğan, "Bu liseden mezun olanlar, açık öğretim fakültemize de devam ediyor, Batı Avrupa'da ve Balkanlar'da. Umut ediyorum, tüm Türk coğrafyasına bu programlar yayılır. Anadolu Üniversitesi olarak önümüzdeki yıl, ABD'de program açmayı planlıyoruz. 16 Ekim tarihinde ABD'de bir giriş sınavı yapacağız. Açık lise programları, ABD'ye de ulaşırsa öğrenci potansiyelimiz bu yönüyle de artmış olur." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :