AB’ye giriş ve çıkışlar kayıt altına alınacak

AB’ye giriş ve çıkışlar kayıt altına alınacak

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Juncker, AB’ye giriş ve çıkışları kaydedecek bir sistemin oluşturulması için yıl sonuna kadar gerekli çalışmanın yapılacağını söyledi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Birliği (AB) sınırlarında giriş ve çıkışları kayıt altına almayı hedefleyen bir sistem hazırlığı içerisinde olduklarını ve bu amaçla yıl sonuna kadar gerekli hukuki düzenlemeyi yapacaklarını söyledi.

 

Strazburg’da devam eden Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kuruluna hitap eden Juncker, düzensiz göçle mücadele, yasa dışı göçü organize eden çeteleri etkisiz hale getirmek, hayat kurtarmak ve göçmenlere Avrupa’ya gelebilecekleri yasal yollar sunmak amacıyla Türkiye başta olmak üzere komşularla iş birliğinin sürdüğünü ve önemli sonuçlar alındığını kaydetti. Göçmen krizi konusunda önemli gelişmelerin olduğunu belirten Juncker, “AB sınırlarını korumak ve yasa dışı girişleri önlemek için Avrupa Sahil ve Sınır Koruma Gücü’nü devreye soktuk. Hızlı ve sonuca götüren bir müdahale manevrası için aralık ayına kadar tüm öngörülen sistemlerin uygulamaya sokulması gerekmektedir” dedi.

 

Juncker, göçmen krizi konusunda AB olarak yeni önlemlerin alınacağını söyleyerek “Düzensiz göçü kontrol altına almak amacıyla AB’ye giriş ve çıkışları kaydedecek bir sistemin oluşturulması için hukuki birimimizin yıl sonuna kadar gerekli çalışmayı yapacağını düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

 

AP Genel Kuruluna hitabında Türkiye ve AB arasında mart ayında varılan anlaşmaya da değinen Juncker, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Türkiye-AB arasındaki anlaşmadan 6 ay önceki dönemde Türkiye’den Yunanistan’a geçen göçmen sayısı 739 bin kişiydi. Anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren 6 aylık sürede ise bu sayı 18 bine düştü. Bu 721 binlik bir fark demek. Uluslararası Göç İdaresinin verilerine göre, Nisan ve Ekim 2015 arasında 582 göçmen Türkiye ve Yunanistan arasında hayatını kaybetti veya kayboldu. Bu sayı Nisan ve Ekim 2016’da ise 48 olarak belirlendi. Bu nedenle Yunanistan’a destek vermemiz gerekiyor. Türkiye’den AB’ye geri yerleştirmelerin de hızlandırılması lazım.”