AB'nin Tunus'u "kara para" listesine alması

AB'nin Tunus'u "kara para" listesine alması

Başbakan Şahid: "Eski Merkez Bankası Başkanı'nın (Eş-Şazeli el-İyari) görevden alınmasının arkasında (AB'nin kara listeye alması) bu karar vardı""Kabine değişikliği Başbakan'ın sorumluluğundadır ve şu sıralar böyle bir niyetimiz yok"

TUNUS (AA) - Tunus Başbakanı Yusuf Şahid, Avrupa Birliği'nin (AB) Tunus'u terör finansmanı ve kara para aklamaya karşı işbirliğinde riskli ülkeler listesine almasından Merkez Bankası'nın eski yönetiminin sorumlu olduğunu belirterek kabinede revizyona gerek olmadığını söyledi.

Şahid, devlet televizyonunda yayımlanan röportajında, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Tunus'u terör finansmanı ve kara para aklama konusunda riskli ülkeler arasında sayarak "kara liste"ye almasına ilişkin, "Eski Merkez Bankası Başkanı'nın (Eş-Şazeli el-İyari) görevden alınmasının arkasında (AB'nin kara listeye alması) bu karar vardı." diye konuştu.

Özel Tunus-Fransa Bankası'nın bankacılık işlemlerinde yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle 1989'da açılmış ve hala sonuç alınmamış bir dava olduğunu hatırlatan Şahid, söz konusu dosyanın yeniden gündeme alındığını söyledi.

Tunus Başbakanı ayrıca hükümetin "yolsuzlukla mücadelede tüm alanlarda savaş başlattığını" dile getirdi.

- Kabine revizyonu talebine "ret"

Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nundan (UGTT) yapılan "kabine değişikliği yapılması gerektiği" yönündeki açıklamaya da yanıt veren Şahid, "Kabine değişikliği Başbakan'ın sorumluluğundadır ve şu sıralar böyle bir niyetimiz yok." ifadesini kullandı.

Ülkenin 2011'deki devrim sonrasında yaşadığı sıkıntıların çoğunun siyasi istikrarın olmamasından kaynaklandığını söyleyen Şahid, şunları kaydetti:

"Siyasi istikrar, doğası gereği başarılı ekonomik ve toplumsal politikalar üretmeye yardımcı olur. Bir hükümetten diğerine geçiş, yönetimi atıl kılar. Evet bazı bakanlıklarda hatalar var ancak bunları değiştirmek yerine iyileştirmeliyiz."

UGTT Genel Sekreteri Nureddin Tabbubi, geçen hafta yaptığı bir konuşmasında, "hükümete taze kan için kabinede değişikliğe gidilmesi gerektiğini" ifade etmişti.

Arap Baharı isimli süreçten demokratik kazanımlarla çıkmayı başaran Tunus'ta, Başbakan Yusuf Şahid liderliğinde mecliste Nahda Hareketi (69 milletvekili) ve Nida Tunus (58) partilerinin temelini oluşturduğu ancak bakanlıkların çoğunun bağımsız isimlerden temsil edildiği ulusal uzlaşı hükümeti görev yapıyor. Şahid, son kabine değişikliğini geçen eylül ayında yapmıştı.

AP, geçen haftalarda Tunus'un kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda "yüksek riskli ülkeler listesi"ne alınmasına karar vermiş, daha sonra bu karar AB Komisyonu tarafından da kabul edilmişti.

AB'nin kararının ardından hükümet, Merkez Bankası Başkanı Eş-Şazeli el-İyari'nin görevden alınması için düğmeye basmış ve Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, İyari'nin yerine Dünya Bankasının Libya Temsilcisi olarak görev yapan Tunuslu Ekonomi Profesörü Mervan el-Abbasi'nin atanması kararını oylanmak üzere meclise sevk etmişti.

İyari, mecliste gerçekleştirilecek oylamayı beklemeden istifa dilekçesini sunmuştu. Abbasi, geçen hafta mecliste gerçekleşen oylama ile Merkez Bankası'nın yeni Başkanı olmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :