"AB'nin kapıları Karadağ'a açık"

"AB'nin kapıları Karadağ'a açık"

Karadağ'da temaslarda bulunan AB Yüksek Temsilci Mogherini:- "Karadağ, AB'ye üyelik sürecinde son derece iyi ilerliyor. AB'nin kapıları Karadağ'a açık"

TİVAT (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Karadağ'ın AB'ye üyelik sürecinde son derece iyi ilerlediğini belirterek, "AB'nin kapıları Karadağ'a açık." ifadelerini kullandı.

Mogherini, 17 Nisan'da Strazburg'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nun ardından çıktığı Batı Balkan turu kapsamında Karadağ'da temaslarda bulundu.

Tivat şehrinde Başbakan Dusko Markovic ile görüşen Mogherini, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Karadağ'ın devam eden katılım müzakerelerinin son derece iyi ilerlediğini söyledi.

Karadağ'ın ekonomi ve kamu yönetimi konularında olumlu gelişmeler kaydettiğini belirten Mogherini, medya ve hukukun üstünlüğü konularında ise hala eksiklikler olduğuna dikkati çekti.

Muhalefet partilerine, ülkede genel seçimin yapıldığı 16 Ekim 2016'dan beri sürdürdükleri meclis boykotunu sonlandırmaları çağrısında bulunan Mogherini, "AB'nin kapıları Karadağ'a açık. Son ziyaretimde de söylediğim gibi, muhalefetin meclis boykotuna da çözüm bulunabilir." dedi.

Mogherini ayrıca dış politika konusunda da Karadağ ile AB'nin "aynı frekansta" olduğunu kaydetti.

- Karadağ son 3 faslı bu yıl açmayı planlıyor

Karadağ Başbakanı Markovic de Batı Balkan ülkelerinin AB'ye üyelik sürecinde kararlı olduklarını vurgulayarak, "Son açıklanan ilerleme raporunda Karadağ'ın olumlu gelişmeler kaydettiği belirtildi. Aynı raporda, Arnavutluk ve Makedonya ile üyelik müzakerelerinin başlatılması kararı alınması da bölge için önemli. Bu, bizim daha kaliteli bir ortamda hep birlikte yol almamızı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Raporda yer verilen eksiklikleri de en kısa zamanda tamamlayacaklarını aktaran Markovic, "Kalan son 3 faslı da 2018 yılında açmayı planlıyoruz. Ayrıca 'Yargı ve Temel Haklar' ile 'Adalet, Özgürlük ve Güvenlik' fasıllarını da geçici olarak kapatıp müzakerelerin en son safhasına geçmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Mogherini, Karadağ ziyareti kapsamında ayrıca, pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Demokratik Sosyalist Parti (DPS) Genel Başkanı Milo Djukanovic ile bir araya geldi.

Balkan turu kapsamında Makedonya ile Arnavutluk'u da ziyaret eden Mogherini, Karadağ'ın ardından Sırbistan'ı da ziyaret ederek bölgedeki temaslarını tamamlayacak.

- Karadağ'ın AB üyelik süreci

Sırbistan'dan 2006'da ayrılarak bağımsızlığını kazanan Karadağ, 2008'de AB üyeliği için başvurdu. "Aday ülke" statüsünü 2010'da alan Karadağ, 2012'de katılım müzakerelerine resmen başladı.

Katılım müzakerelerinde 33 faslın 30'unu açan Karadağ, AB üyeliğine en yakın ülke olarak gösteriliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :