Abluka nedeniyle Gazze'den çıkamayan cerrahlara yerinde eğitim

Abluka nedeniyle Gazze'den çıkamayan cerrahlara yerinde eğitim

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, İsrail'in uyguladığı abluka nedeniyle Gazze dışında düzenlenen konferanslara ve mesleki eğitimlere katılamayan cerrahlara yerinde eğitim verdi - ICRC Kıdemli Cerrah Marco Baldan: "Kızılhaç, son yıllarda Filistinli cerrahlar

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), abluka nedeniyle bölge dışına çıkamayan Gazzeli cerrahlara yerinde eğitim vererek mesleki becerilerine katkı sağlıyor.

İsrail'in on yılı aşkın süredir Gazze'ye uyguladığı abluka, birçok alanda olduğu gibi Filistinli doktorların meslekte kendilerini geliştirmeleri önünde de engel teşkil ediyor. Bölgedeki doktorları dışarı çıkaramayan Kızılhaç Komitesi alanında uzman 6 cerrahı bu eğitimi vermek üzere Gazze'ye getirdi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Kızılhaç Örgütü, İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasının, sadece Filistinlilerin seyahatini ve hasta nakillerini değil, doktorların mesleki yeterliliklerini artırma girişimlerini de etkilediğini vurguladı.

- Filistinli cerrahlara Gazze'de eğitim

Abluka engeli nedeniyle Filistinli doktorlara yönelik eğitimleri Gazze'de yapma kararı alan ICRC, 25 Ağustos-11 Eylül tarihlerinde "çatışma ve olağanüstü durumlarda sınırlı imkanlar altında ilk müdahale ve hastanelere gelen vakaları idare" konulu eğitim programı gerçekleştirdi.

Gazze'den 23 cerrahın katıldığı programda, cerrahi alanındaki son gelişmeler ile pratik tecrübeler paylaşıldı.

AA muhabirine konuşan kıdemli ICRC cerrahlarından Marco Baldan, "Kızılhaç, son yıllarda Filistinli cerrahlara Gazze dışındaki eğitimlere katılmaları için davetler gönderdi. Ancak cerrahlar Gazze dışına çıkma izni alamadıkları için bu eğitimlere katılamadı." dedi.

- Sağlık sektörü birçok sorunla boğuşuyor

Gazze'de sağlık sektörünün; ekonomik kriz, sınır kapılarının insanların ve ürünlerin geçişine kapatılması gibi önemli sorunlarla boğuştuğunu aktaran Baldan, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının maaşlarının yetersiz olduğuna, dolayısıyla bunun hastalara verilen hizmeti de etkilediğine işaret etti.

Doktorların ve cerrahların acil durumlar ve yaralanmalara müdahalede yeterliliklerini geliştirmelerini sağlayacak konferans, sempozyum ve eğitimlere katılmak için seyahat etmelerinin sınırlandırıldığına dikkati çeken Baldan, bu zorlukların yanı sıra Sağlık Bakanlığında yaralıların bakımı için gereken teknoloji ve ekipmanında bulunmadığını belirtti.

Gazze’deki sağlık çalışanlarının kısıtlı imkanlara rağmen hastalar ve yaralılar için insani görevlerini yerine getirdiklerini vurgulayan Baldan, 5 meslektaşıyla birlikte verdikleri eğitimlerde, gerçek kurşun veya patlayıcının isabet etmesi sonucu oluşan kritik vakalara müdahale konusuna yoğunlaştıklarını belirtti.

Baldan, eğitime katılanlardan 7'sinin ileride diğer cerrahlara bu eğitimi verebilecek seviyeye geleceğini ifade etti.

- Yaralıların durumu

Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinden hastanelere getirilenlerin hayati tehlikeye neden olan yaralar aldığına dikkati çeken Baldan, bu kişilerin çoğunun gerçek ya da plastik mermiyle yaralandığını belirtti.

Kol ve bacaklarından yaralananların durumunun komplike olduğunu, uzuvlarını kaybetmemeleri için bir dizi ameliyata ihtiyaç duyduklarını aktaran Baldan, şunları kaydetti:

"Ameliyatların tekrarlanması, Sağlık Bakanlığının kaynaklarının tükenmesine yol açıyor. Bazen ameliyatların masraflarını ödemek zorunda kaldığı için hastalar da maddi açıdan zorlanıyor."

Özellikle vücudun alt bölgesinden yaralanmalara neden olan kurşunların uzvun kaybedilmesine sebebiyet verdiğini anlatan Baldan, hastanelerdeki yetersizliğin hastaların ihtiyaçlarına cevap vermeyi zorlaştırdığını ifade etti.

Gazze'deki sağlık sektörünün, ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği açısından sıkıntı yaşadığını kaydeden Baldan, Sağlık Bakanlığının son raporunda çok büyük bir kriz döneminden geçildiğinin ve yakın zamanda ulaşılabilecek bir çözüm olmadığının belirtildiğini aktardı.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, stoklardaki temel ilaçların yüzde 50'si, tıbbi malzemelerin yüzde 25'i, laboratuvar araçları ve kan bankasının yüzde 60'ı tükendi.

Bakanlık, krizden, gereken ilaç ve tıbbi malzemenin yanı sıra sağlık heyetlerinin Gazze'ye girişine izin vermeyen İsrail’i sorumlu tuttu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :