ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması

Filistin Kudüs İşleri Bakanı Hüseyni:- "Trump bu vaadini yerine getirmesi durumunda Filistin-İsrail meselesinde sorunun en başına dönülecek"- "ABD'nin gözetiminde gerçekleşen anlaşmalara göre, Kudüs'ün durumu nihai çözüme ertelenmiştir. Herhangi bir taraf

KUDÜS (AA) - Filistin Kudüs İşleri Bakanı Adnan el-Hüseyni, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının, İsrail ve Filistin için sorunun başına dönmek ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmek anlamına geleceğini belirtti.

Hüseyni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Konu gerçekten tehlikeli. Mesele öncekiler gibi değil." dedi. ABD başkan adaylarının daha önce de seçim kampanyası sürecinde büyükelçiliğin taşınmasına yönelik vaatlerde bulunduğunu ancak yönetime geldiklerinde bunu gerçekleştirmediklerini hatırlatan Hüseyni, "Trump'ın durumu farklı. Seçimlerin üzerinden bir ayı aşkın süre geçmesine rağmen, Trump'a yakın olan kişiler onun bu konuda ciddi olduğunu aktarıyorlar." diye konuştu.

Filistin yönetimine ulaşan bilgilere göre bu sefer durumun çok ciddi olduğunu, bundan dolayı birçok düzeyde görüşmeler yaptıklarını belirten Hüseyni, "Trump bu vaadini yerine getirmesi durumunda Filistin-İsrail meselesinde sorunun en başına dönülecek." dedi.

Bu durumda İsrail ile aralarında daha önce gerçekleşen tüm düzenlemelerin geride kalacağını ve gereken saygıyı görmeyeceğini kaydeden Hüseyni, şunları söyledi:

"Kudüs, Filistinlilerin haklarının ana omurgasını teşkil eden bir mesele. Ondan vazgeçmeyeceğiz. Bizim zor durumlara maruz kalmış olduğumuzu düşünüyorum. Trump'ın bu vaadini uygulamaması ve bu durumun değişmesini temenni ediyoruz. Aksi takdirde yollarımızı ayırmak zorunda kalacağız." ifadelerini kullandı.

İslam ve Arap aleminin takındığı sessizliği ve bir kınama yayınlamaktan bile imtina etmesini eleştiren Hüseyni, "Öyle gözüküyor ki biz İslam ve Arap alemi olarak birbirine düşmüş bir halde yaşıyoruz." diye konuştu.

Hüseyni, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının, Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak kabul etmesi anlamına geleceğine işaret ederek şunları kaydetti:

"ABD'nin gözetiminde gerçekleşen anlaşmalara göre, Kudüs'ün durumu nihai çözüme ertelenmiştir. Herhangi bir tarafın şehrin geleceği hakkında karar vermesi doğru değildir. Trump'tan bu konuda sağduyulu davranmasını ve danışmanlarının da kendisini, Kudüs'ün durumu hakkında doğru bilgilendirme yapması ve tavsiyelerde bulunmalarını bekliyoruz."

ABD yönetiminin, 1995'teki Kudüs Büyükelçilik Yasası'na göre İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması öngörülüyor. Ancak söz konusu yasa 21 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama'nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir "ulusal güvenlik" gerekçesiyle erteleniyordu.

Trump da başkanlık seçim sürecinde, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma sözü vermişti. Filistinliler, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma" anlamına gelecek bu adıma şiddetle karşı çıkarak tepki gösteriyor. Doğu Kudüs, 1967'den beri İsrail işgali altında bulunuyor.

İsrail'e büyükelçi olarak atandığı duyurulan David Friedman de Trump'ın İsrail'in başkentinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması konusundaki sözlerine destek vererek, yeni görevinden büyük bir memnuniyet duyacağını belirtmişti.

Cumhuriyetçiler uzun süredir ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması gerektiği hususunu dile getiriyordu ancak şimdiye kadar hiçbir Amerikan hükümeti, İsrail'in başkentinin Kudüs olduğu yönünde resmi bir adım atmadı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :