ABD'nin Suriye'deki rehine kurtarma operasyonu

ABD'nin Suriye'deki rehine kurtarma operasyonu

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Hayden:

WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, ABD'nin Suriye'de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün elindeki Amerikalı rehineleri kurtarma operasyonunu ifşa etmeyi hiçbir zaman istemediklerini ancak bazı medya kuruluşlarının operasyona dair haber yapmaya hazırlanması üzerine bunu açıklamak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Hayden, rehineleri kurtarma girişimini ifşa etmek için neden bugünü seçtiklerine dair gazetecilerden gelen sorular üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Sözcü Hayden, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bu operasyonu ifşa etmeye hiçbir zaman niyetli değildik. Rehinelerin emniyeti ve operasyonel güvenliğe dair ağır basan kaygılar, (operasyonu) mümkün olduğu kadar gizli tutmamızı zorunlu kıldı. Bazı medya kuruluşlarının operasyona dair haber yapmaya hazırlandığı netleştiğinde ve (bu durumda) operasyonu kabul etmek dışında bir seçeneğimiz kalmayacağı için, bugün (operasyonu) kamuoyuna açıkladık."

Pentagon, Suriye'de IŞİD'in elindeki Amerikalı rehineleri kurtarmak için kısa bir süre önce hava ve kara unsurlarının dahil olduğu gizli bir operasyon düzenlendiğini ancak rehinelerin hedeflenen noktada bulunmaması nedeniyle operasyonun başarısız olduğunu açıklamıştı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın İç Güvenlik ve Terörle Mücadele Danışmanı Lisa Monaco da Obama'nın, bu yaz, Suriye'de IŞİD tarafından kaçırılan ve rehin tutulan Amerikalıların kurtarılması girişiminde bulunmak üzere operasyon yetkisi verdiğini belirtmişti. 

Kurtarma operasyonuna ilişkin açıklama, Suriye'de yaklaşık 2 yıldır haber alınamayan Amerikalı gazeteci James Foley'nin IŞİD tarafından infaz edildiği görüntülerin yayınlanmasının bir gün sonrasına denk geldi. Amerikan medyası, operasyonun kurtarmayı hedeflediği rehineler arasında James Foley'nin de olduğunu yazdı ancak hem Pentagon hem de Beyaz Saray açıklamalarında gerek Foley'nin gerekse de videoda görünen ikinci rehine gazeteci Steve Sotloff'un isimlerine atıf bulunmuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı