ABD'nin Sudan'a yönelik yaptırımları

ABD'nin Sudan'a yönelik yaptırımları

ABD'nin Hartum Maslahatgüzarı Koutsis:- "İlerleyen dönemde Sudan hükümetiyle birlikte yaptırımların nihai olarak kaldırılması için çalışacağız"

HARTUM (AA) - ABD'nin Hartum Maslahatgüzarı Steven Koutsis, Sudan'a uygulanan yaptırımların 12 Ekim'de kaldırılması için çalışacaklarını belirtti.

Koutsis'in Sudan Maliye Bakanı Muhammed er-Rikabi ile gerçekleştirdiği görüşmede, "İlerleyen dönemde Sudan hükümetiyle birlikte yaptırımların nihai olarak kaldırılması için çalışacağız." dedi. Koutsis, bu bağlamda ABD Kongresi'ni ikna etmeye çalıştıklarını kaydetti.

Rikabi ise hükümetin, yaptırımların kaldırılması için kendisinden talep edilenleri yerine getirdiğini kabul etmesi için ABD yönetimiyle birlikte çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi. Rikabi, yaptırımların 12 Ekim'de kaldırılmasını istedi.

ABD tarafından 1993'te "terörizmi destekleyen ülkeler" listesine alınan Sudan'a, 1997'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırımlar uygulanmaya başlanmıştı. Barack Obama ise bu yılın başında görevi devretmeden önce yayımladığı başkanlık kararnamesiyle Sudan'a 20 yıldır uygulanan ticari yaptırımların kaldırılması talimatını vermişti. Yaptırımların kaldırılmasının, terörle mücadelede Washington yönetimiyle iş birliği yapılması, Güney Sudan'da barışın sağlanmasına destek olunması gibi beş konuya dayandığı ifade edilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise 12 Temmuz'da, Sudan'a yönelik yaptırımların nihai olarak kaldırılmasını 3 ay daha ertelediğini açıklamıştı. Bunun üzerine Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in, ABD ile müzakere komitesinin çalışmalarını 3 ay süreyle dondurduğu bildirilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :