"Sri Lanka saldırılarının arkasında yabancı gruplar var gibi görünüyor"

"Sri Lanka saldırılarının arkasında yabancı gruplar var gibi görünüyor"

ABD'nin Sri Lanka Büyükelçisi Alaina Teplitz, Pazar Paskalyasında 359 kişinin hayatını kaybettiği otel ve kilise saldırılarına, boyut ve karmaşık nedeniyle...

ABD'nin Sri Lanka Büyükelçisi Alaina Teplitz, Pazar Paskalyasında 359 kişinin hayatını kaybettiği otel ve kilise saldırılarına, boyut ve karmaşık nedeniyle DEAŞ gibi dışarıdan bir grubun karıştığını işaret ettiğini söyledi.

Alaina Teplitz "Saldırıların boyutu, koordinasyon seviyesi ve bunların karmaşıklığına bakıldığı zaman burada yabancı bağlantıların olduğunu düşünmek mantıksız değil. Muhtemel bağlantıların araştırılması soruşturmada yer alacak" dedi.

Sri Lanka Savunma Bakan Yardımcısı Ruwan Wijewardene, hükümetin en üst seviyelerinde saldırı ikazları haberlerine göre hareket edilmediğini ve istihbaratta önemli bir başarısızlığın olduğunu kabul ettiğini belirterek "Bu istihbarat bilgisi konusunda büyük bir gecikmedir. Biz sorumluluğu kabul etmek zorundayız" ifadelerini kaydetti.

Parlamento Başkanı Lakshman Kiriella "Üst düzey yetkililerin muhtemel saldıralar hakkındaki istihbaratı kasten tuttu. Bazı üst düzey istihbarat yetkilileri istihbarat bilgisini kasten sakladı. Bilgi vardı. Fakat üst düzey güvenlik yetkilileri uygun aksiyonları almadı" dedi. Laksman Kiriella açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Muhtemel intihar saldırıları hakkında 4 Nisan'da Hindistan istihbaratından bilgi alındı. Üç gün sonra Başkan Maithripala Sirisena başkanlığında Güvenlik Konseyi bir toplantı yaptı. Ancak bu bilgi geniş bir şekilde paylaşılmadı."

DEAŞ, AMAQ haber ajansı aracılığıyla saldırıyı, 7 saldırgan tarafından yapıldığını iddia etti. Ancak Sri Lanka Savunma Bakan Yardımcısı Ruwan Wijewardene, saldırılara katılanların 9 intihar saldırganı olduğunu söyledi. Biri kadın olmak üzere 8 kişinin kimliğinin tespit edildiği belirtildi.

Wijewardene, bombacıların çoğunun iyi eğitimli ve ekonomik olarak güçlü ailelerden geldiğini, bazılarının yurt dışında eğitim aldıklarını söyledi. Wijewardene, "Onlardan birinin İngiltere'ye gittiğini daha sonra hukuk eğitimi almak için Avustralya'ya geçtiğini biliyoruz. Bu soruşturmada İngiltere dahil bazı partnerlerimiz bize yardımcı oluyor" dedi. ABD, Federal Soruşturma Bürosunun da soruşturmaya yardım ettiği kaydedildi.

Wijewardene dün parlamentoda yaptığı konuşmada 2 grubun son saldırılardan sorumlu olduğunu, bu grupların birinin liderinin Kolombo'daki lüks Shangri-La Otelinde kendisini patlattığını söyledi ve soruşturmada Pazar gününden beri, biri Suriyeli olmak üzere 60 kişinin gözaltına alındığı söyledi.

Saldırılarda ölenlerin 38'inin yabancı, 48'nin çocuk, çoğunun Sri Lankalı olduğu belirtildi. Ölen yabancıların arasında İngiliz, ABD, Türk, Hindistan, Çin, Danimarka ve Hollanda vatandaşlarının olduğu kaydedildi.

Terör örgütü DEAŞ, Sri Lanka'da kilise ve otellere bombalı saldırının sorumluluğunu üstlenmesine rağmen bunu destekleyecek herhangi bir delil göstermedi. Sri Lankalı yetkililer DEAŞ'la bağlantısı olduklarından şüphe edilen iki mahalli grubu suçladı. Hali vakti yerinde, iyi eğitimli, biri kadın olmak üzere 9 kişilik bir çetenin ortaya çıkmaya başladığı kaydedildi.

Kaynak:Haber Kaynağı