ABD'nin Rusya'ya nükleer füze anlaşmasını ihlal suçlaması

ABD'nin Rusya'ya nükleer füze anlaşmasını ihlal suçlaması

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rus mevkidaşı Lavrov ile Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın ihlal edilmesini görüştü

WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın 1987 tarihli Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) ihlal ettiği saptamalarına ilişkin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, Kerry’nin, Lavrov'la ABD’nin, Rusya Federasyonu'nun INF altındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini saptamasının ardından bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi.

Görüşmede Kerry’nin konuyu üst düzey yetkililer yoluyla, ikili diyalogla derhal görüşmek istediğini ilettiğini belirten Psaki, Lavrov’un da Kerry’nin isteğini istişare edeceğini ve yanıtını kısa süre içinde ileteceğini bildirdiğini kaydetti.

ABD yönetimi dün Rusya Federasyonu'nun INF altındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini saptadıklarını açıklamıştı. Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, yaptığı açıklamada, "2014 Uyum Raporu (2014 Compliance Report), Rusya Federasyonu'nun, 500 ila 5 bin kilometre menzilli karadan fırlatılan güdüm füzesine sahip olmama, üretmeme ya da testini yapmama veya bu tür füzelerin fırlatıcılarına sahip olmama ve üretmemeye yönelik INF altındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğine dair bir tespiti içeriyor" ifadesini kullanmıştı.

-''Ukrayna'yı da konuştular''-

Psaki, görüşmede iki bakanın Ukrayna konusunu da ele aldığını belirtti. 

Kerry’nin Lavrov’a, Rusya’dan Ukrayna’ya atılan top atışları ve devam eden silah akışına ilişkin uluslararası şeffaflık sağlayacak kapsamlı bir sınır gözetleme misyonunu kabul etmesi çağrısında bulunduğunu aktaran Psaki, Kerry’nin ayrıca Rusya’nın Ukrayna ile AB tarafından koordine edilen doğalgaz görüşmelerine geri dönmesini istediğini, Rus bakanın da bu görüşmelere hazır olduğunu kaydettiğini söyledi. 

Kaynak:Haber Kaynağı