ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

İHAK Başkanı Gökdemir: - "Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğu ilan edilmelidir ve İsrail'e, işgal ettiği toprakları terk etmesi çağrısı yapılmalıdır"- MAZLUMDER Başkanı Beyhan: - "Müslüman ülkeler bu konuyu BM Genel Kurulu'na getirerek, bu organın ABD'ni

İSTANBUL (AA) - İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK) Başkanı Cihat Gökdemir, "Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğu ilan edilmelidir ve İsrail'e, işgal ettiği toprakları terk etmesi çağrısı yapılmalıdır." dedi.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösteren İHH İnsani Yardım Vakfı, İHAK, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) ve İstanbul Kudüs Platformu öncülüğünde çeşitli sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, Harbiye'deki TRT binası önünde bir araya geldi.

Vatandaşlar çeşitli sloganlar atarak tekbir getirdi. İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) üye ülkelerin bayraklarını taşıyan gruptakiler, "Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir." yazılı pankart açtı.

İHAK Başkanı Cihat Gökdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a İİT üye ülkelerin liderlerine ulaştırılmak üzere mektup gönderdiklerini belirterek, mektupta Kudüs ve Filistin'i işgal eden, Müslümanları kadın-çocuk demeden insan haklarına aykırı her türlü işkenceyi uygulayan İsrail'e karşı bir çağrıda bulunduklarını söyledi.

İsrail'in Birleşmiş Milletlerin (BM) bugüne kadar almış olduğu kararlara uymayarak, Filistin'deki işgaline devam ettiğini hatırlatan Gökdemir, mektupta şu ifadeleri kullandıklarını belirtti:

"İlk kuruluş amacı Kudüs olan İslam İşbirliği Teşkilatı'nı en azından bu kararları uygulamaya davet ettik. İslam dünyasındaki iç problemler İsrail ve Amerika için fırsat oluşturmaktadır. İslam dünyası içerisinde barış ortamının tesisi için bir eylem planı oluşturulmalıdır. İslam ülkeleri, İsrail ile siyasi, ticari, diplomatik, ekonomik bütün ilişkilerini kesmeli, İsrail ile yapılan Filistin aleyhine olabilecek tüm antlaşmalar iptal edilmelidir. Tüm üye ülkeler diğer dünya ülkelerini de İsrail'e ambargo ve boykot uygulamaya davet etmelidir. İsrail'in işlemiş olduğu tüm suçlarla ilgili İİT'nin desteği ile kurulacak bir uluslararası mahkemede tüm İsrailli suçlular yargılanmalıdır. Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğu ilan edilmelidir ve İsrail'in işgal ettiği toprakları terk etmesi çağrısı yapılmalıdır."

Mazlumder Başkanı Ramazan Beyhan da İİT üye ülkelerin liderlerine seslenerek, şöyle konuştu:

"Müslüman ülkeler bu konuyu BM Genel Kurulu’na getirerek, bu organın ABD’nin kararını kınayan ve bu devletin söz konusu sakıncalı kararından dönmesini talep eden bir karar almasını istemelidir. Müslüman ülkeler, hiçbir Müslüman-çoğunluklu devleti istisna etmeksizin, İsrail’e yönelik olarak tüm alanları kapsayan iktisadi, ticari, siyasi, askeri, turistik topyekun bir ambargo kararı almalı ve bunu derhal uygulamaya başlamalıdır. Müslüman ülkeler ABD ile ilişkilerini bugüne dek olduğundan daha alt seviyeye indirme kararı almalıdır."

İstanbul Kudüs Platformu Başkanı Şemsettin Özdemir ise ABD'nin keyfi olarak 20 yıl önce karar alıp bugün uygulamaya koyduğu Kudüs'ün İsrail'in başkenti yapma kararını insanlık adına şiddetle lanetlediklerini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı