ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

Yekgirtu Genel Sekreteri Bahaddin: "Kudüs meselesinde IKBY dahil olmak üzere İslam ülkeleri farklı sebeplerden dolayı net bir tavır ortaya koyamadı" "Bazıları tavır koymaktan çekindi ya da tehlikenin boyutunun farkında değiller"

SÜLEYMANİYE (AA) - Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Genel Sekreteri Salahaddin Bahaddin, ABD tarafından Kudüs'ün "İsrail'in başkenti" olarak tanınmasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) de dahil olmak üzere İslam ülkelerinin "net bir tavır" ortaya koyamadığını belirtti.

Bahaddin, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Kudüs meselesinde IKBY dahil olmak üzere İslam ülkeleri farklı sebeplerden dolayı net bir tavır ortaya koyamadı. Bazıları tavır koymaktan çekindi ya da tehlikenin boyutunun farkında değiller." ifadelerini kullandı.

"Kudüs ve Mescid-i Aksa, İslam ümmeti için önemli kutsal yerler arasında. Kutsallık da üzerinde pazarlık yapılacak bir durum değildir." diyen Bahaddin, "Bu karar yanlıştır ve İslam ümmetiyle Müslümanların kutsallığına da bir ihanettir. Aynı zamanda Hristiyanlar için de kutsal bir yerdir. Kudüs'ün İsrail'in başkenti yapılması, kendilerine dahi hizmet etmeyecektir. Mevcut barış sürecine bir darbe olup, çatışmaları artıracaktır." dedi.

Bahaddin, sözlerine şöyle devam etti:

"İsraillilerin kendileri bile kararın bu kadar hızlı verileceğini hiç düşünmemişti. Şahsen kendim ve partim olarak bu kararı kınıyorum. Müslümanların bu duruma sessiz kalacağını zannetmiyorum. Daha fazla çatışmaların çıkma ihtimali var."

Meseleye aklı selim bir şekilde bakılırsa, verilen kararın doğru olmadığının görüleceğini dile getiren Bahaddin, "Bu karardan vazgeçilmesi ve lağvedilmesini temenni ediyoruz. Müslümanların bu konuda ne hissettiklerini iyi bilmeleri gerekiyor. Ortadoğu'nun zaten biriken birçok sorunu var." değerlendirmesinde bulundu.

- Kudüs'teki yarım asırlık işgal

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı.

BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.
ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan ilk ülke oldu.

Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :