ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

Ürdün Meclis Başkanı Taravine:"Türkiye ve Ürdün, ABD'nin kararına karşı ciddi çalışmalar yürütüyor. Dünyadaki karar sahibi ülkelerin de bu tehlikeli adımdan dolayı ABD yönetimini uyarmaları gerekiyor""Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın di

AMMAN (AA) - Ürdün Meclis Başkanı Atıf et-Taravine, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasının ardından tüm umutların Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dönem Başkanı olarak çarşamba günü İstanbul'da düzenleyeceği Olağanüstü İslam Zirvesi'nin sonuçlarına bağlandığını söyledi.

Taravine, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ürdünlüler olarak İstanbul'da gerçekleşecek zirvenin sonuçlarına odaklandıklarını belirterek, "Türkiye ve Ürdün, ABD'nin kararına karşı ciddi çalışmalar yürütüyor. Dünyadaki karar sahibi ülkelerin de bu tehlikeli adımdan dolayı ABD yönetimini uyarmaları gerekiyor." dedi.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın dile getirdiği üzere Kudüs, barışın anahtarı konumundadır." diyen Taravine, şunları kaydetti:

"İşgalci İsrail, bütün bölgeye bir yük oldu ve bölgeyi yeniden çekişmelerin odağı haline getiriyor. Hatta bu sefer olaylar dini temellere dayanan bir savaş olarak gelişebilir. Kudüs'ün Yahudilere verilmesi ne anlama geliyor biliyor musunuz? Bunun gerçekleşmesi mümkün değildir. Ne yaparlarsa yapsınlar Kudüs'ün Arap kimliğini değiştiremezler, kentte bulunan İslam ve Hristiyanlığa ait kutsallar da buna tanıklık ediyor."

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması yönündeki kararının bölgedeki çekişmeleri daha da alevlendireceğine dikkati çeken Taravine, Washington'un artık Ortadoğu'daki barış sürecinde tarafsız olmadığının altını çizdi.

ABD Başkanı Trump, 6 Aralık'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Trump'ın açıklamasının ardından işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde düzenlediği basın toplantısında, "Bu planı reddediyor ve kınıyoruz. ABD'nin bu adımı, tüm barış çabalarını baltalamış ve barış görüşmelerinde ABD'nin rolünü bitirmiştir. Bu karar, ABD’nin aynı zamanda geçen zaman boyunca barış sürecini himaye etmek üzere oynadığı rolden de vazgeçtiğinin ilanıdır." ifadelerini kullanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :