ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

Elazığ, Mardin, Şırnak ve Siirt'te ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı protesto edildi

DİYARBAKIR (AA) - Elazığ, Mardin, Şırnak ve Siirt'te ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı protesto edildi.

Elazığ Demokrasi Meydanında toplanan bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar ellerinde "Kudüs, eli kanlı zalimlerin değil, alnı secdeli müminlerindir", "Kudüs bizler için Selahaddin'in rüyası, Kanuni'nin mirası, Abdulhamid'in davasıdır" yazılı dövizlerle, Gazi Caddesi üzerinden Ahmet Aytar Meydanı'na kadar yürüdü.

Grup adına konuşan Genç Elazığlılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fuad Ülger, ABD ve İsrail'i gayrimeşru girişiminden dolayı lanetlemek ve başta Filistin olmak üzere Suriye, Mısır, Doğu Türkistan, Myanmar ve Arakan'da zulme karşı direnen Müslümanlara yalnız olmadıklarını haykırmak için toplandıklarını söyledi.

ABD'nin Kudüs'ü uluslararası platformda İsrail'in başkenti olarak tanımasının tam bir aymazlık ve akıl tutulması olduğunu ifade eden Ülger, "Bu aymazlığı açıktan karşı çıkıp tepki gösteren tek ülke Türkiye'dir. Diğer Müslüman ülkelerin sessiz ve tepkisiz kalmaları olayın ayrı bir üzücü tarafıdır." dedi.

Konuşmanın ardından Kudüs'ün özgürlüğü için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

- SİÜ Senatosunden kınama

Siirt Üniversitesi (SİÜ) Senatosu, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasını kınadı.

Senatodan yapılan açıklamada, Filistin meselesine çözüm beklenirken, ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönündeki kararı bölgede hukuk, huzur ve barış bekleyenleri sukutuhayale uğrattığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler kararlarını ve başta İslam alemi olmak üzere ülkelerin hassasiyetlerini görmezden gelen bu girişimin kabul edilemeyeceği aktarılan açıklamada, "Sorumsuzca alınan bu kararın, uzun yıllardır kan ve gözyaşı ile zulüm altında inleyen kutsal toprakları öngörülemez çatışmalara sürükleyeceği ve bölgede daha büyük bir bir kaosa yol açacağı endişesi taşınmaktadır. SİÜ Senatosu olarak uluslararası camia ve Müslümanların vicdanında yok hükmünde olan bu kararı şiddetle kınıyoruz." denildi.

- Mardin'de çadır nöbeti başlatıldı

Mardin'de aralarında Memur-Sen, MÜSİAD, Ensar Vakfı, Cihannüma ve İlim Yayma Cemiyetinin de yer aldığı sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Mardin Kudüs Platformunca 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkında çadır kuruldu.

Türkiye ve Filistin bayrakları ve 3 dilde pankart ve afişlerin asıldığı alanda, vatandaşlar nöbet tutmaya başladı.

Burada "Kudüs özgür olana dek" sloganıyla başlatılan ve her yaştan vatandaşın katıldığı nöbette Kur'an-ı Kerim okunuyor.

Mardin Kudüs Platformu adına konuşan Halil İbrahim Yetim, Filistin'in 70 yıldır esaret altında olduğunu söyledi.

Dünyada Kudüs davasıyla ilgili yeterince farkındalık oluşmadığını işaret eden Yetim, "İsrail denilen terörist oluşum Müslümanların birleşmesiyle yok edilecekse biz bunu Mardin'den başlatalım, bir kıvılcım olalım ve tüm illerimize örnek olalım. Biz bu etkinliğimizden Kudüs özgür oluncaya kadar veya ülke geneline yayılmadan vazgeçmeyi düşünmüyoruz." dedi.

Çadır nöbetine katılan Selva Meşe de "Filistin'de Müslüman kardeşlerimizi yalnız bırakmak istemiyoruz. Onların yanında olduğumuzu onlara hissettirmemiz gerekiyor. İntifada olan kardeşlerimizin buna çok ihtiyacı var." diye konuştu.

- Şırnak'ta üniversite öğrencilerinin tepkisi

Şırnak Üniversitesi yerleşkesinde toplanan bir grup öğrenci, kararı protesto etti.

Grup adına konuşan Enes Ekinci, ortak yaşama kültürünün sembolü olan Kudüs'ün huzur ve istikrarının tehlike atıldığını söyledi.

Kudüs'ün manevi değerine değinen Ekinci, "Bu hadise Kudüs'ü sadece Filistin sorunun bir parçası olmaktan çıkarmış insanlığın ortak sorunu haline dönüştürmüştür. ABD-İsrail ortak yapımı bu kirli strateji, şiddet ve krizlerle kavrulan bütün insanlık için eğer engellenmezse daha da büyük sorunların kapısını aralayacaktır. Kararı hukuk dışı, sorumsuz ve kışkırtıcı buluyor ve şiddetle kınıyoruz." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :