ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

Bosna Hersek İslam Birliği:- "Başkan Trump'ın kararı endişe verici. Zira bu, İsrail-Filistin sorununun barış içerisinde çözülmesine katkı sağlamayan tek taraflı bir karar"- Bulgaristan Müslümanları Diyaneti Başmüftülüğü Basın Merkezi:- "Kudüs, kutsal bir

SARAYBOSNA/SOFYA/PRETORIA/ABUJA (AA) - ABD yönetiminin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararı dünyanın farklı bölgelerinde tepkiyle karşılandı.

Bosna Hersek İslam Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, Trump’ın kararının, İsrail-Filistin sorununun barış içerisinde çözülmesine katkı sağlamadığı vurgulandı.

Açıklamada, "Başkan Trump’ın kararı endişe verici. Zira bu, İsrail-Filistin sorununun barış içerisinde çözülmesine katkı sağlamayan tek taraflı bir karar.” ifadeleri kullanıldı.

Kudüs’ün statüsünün Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası hukuk tarafından belirlendiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kudüs, dünya üzerindeki bütün dinlerin dini ve kültürel öneme sahip yapılarının yer aldığı kutsal bir şehirdir. Bu karar, öngörülmesi zor sonuçlar doğurabilir. Dünyanın en büyük sorumluluğa sahip ülkesinin, dünya barışına, milletler ile kültürler arası anlayışa katkı sağlayacak kararlar vermesini bekliyoruz.”

Birlik, Trump’ın, ABD’nin Ortadoğu ve tüm dünyadaki dostlarının çağrısına kulak vererek söz konusu kararını değiştirmesi temennisinde bulundu.

- "Dünya barışı büyük tehlikede"

Bulgaristan Müslümanları Diyaneti Başmüftülüğü Basın Merkezinden yapılan açıklamada da Bulgaristan’daki Müslümanların karardan endişe duydukları belirtilerek "Kudüs, kutsal bir şehir ve dünyadaki üç semavi dinin ortak toprağıdır. Tartışılan statüyle ilgili karar, BM, Filistin ve İsrail halklarının katılacağı diplomatik diyalog kapsamında alınmalı.” ifadesine yer verildi.

Ortaya çıkan gergin sürecin Musevi, Hristiyan ve Müslümanları yakından ilgilendirdiği kaydedilen açıklamada, “Ortadoğu bir barut fıçısıdır. Fitilin ucu Kudüs’te. Dünya barışı büyük tehlikede. Tek taraflı hareketler yıllardır süren bunalıma çözüm getiremeyecek.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Güney Afrika Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar Hareketi de Güney Afrika'daki iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresine çağrı yaparak Trump'ın Kudüs kararını yok sayacak somut adımlar atmasını istedi.

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığınca yapılan açıklamaların manasız ve içi boş olduğu belirtilen açıklamada, bu etkisiz açıklamalardan İsrail yanlısı bazı görevliler sorumlu tutuldu.

Nijerya'da faaliyet gösteren sivil toplum örgütü Müslüman Hakları Sorunu Başkanı Ishak Akintola da yaptığı açıklamada, Trump tarafından atılan bu adımı şiddetle kınayarak "Bu, provokatif ve küstahçadır." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :