ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun:- "Maalesef Kudüs üzerinden Ortadoğu'da ve İslam dünyası üzerine bir oyun oynanıyor. Bizim de bu oyuna gelmememiz lazım"

ORDU (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Maalesef Kudüs üzerinden Ortadoğu'da ve İslam dünyası üzerine bir oyun oynanıyor. Bizim de bu oyuna gelmememiz lazım." dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu'ya gelen Torun, 25. kuruluş yıl dönümünü kutlayan TV 52'yi ziyaret etti.

Kanal çalışanları tarafından karşılanan Torun, burada gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Torun, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına ilişkin soru üzerine, bu kararın kabul edilir olmadığını belirtti.

Alınan kararı, Trump'ın iç politikada daha güçlü olabilmesi adına atılan bir hamle olarak değerlendirdiklerini ifade eden Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında 1947 tarihli Birleşmiş Milletler kararına göre, İsrail'in başkenti Tel Aviv olarak belirlenmişti ama 1995 yılında ABD kongresinde alınan bir kararla başkenti olarak Kudüs'ü tanıdılar. 20 yıldır gelen hiçbir Amerika başkanı bunu uygulamadı ve üzerinde durmadı ancak Trump seçim öncesi böyle vaatle geldiği için ve Yahudi oylarını da korumak adına böyle bir hamle yaptı."

Torun, birilerinin Ortadoğu'nun da içinde bulunduğu zafiyetten faydalandığını vurgulayarak, "Bu karar tüm Müslüman alemini inciten bir karar olmuştur. Çünkü Kudüs'ün Müslümanlar'da çok özel bir yeri var. Maalesef Kudüs üzerinden Ortadoğu'da ve İslam dünyası üzerine bir oyun oynanıyor. Bizim de bu oyuna gelmememiz lazım." diye konuştu.

Oynanan oyunun çok aktörü bulunduğunu anlatan Torun, "Burada yeni bir oyun ortaya konuldu. Bizim de bu oyuna gelmeden tutarlı bir dış politikayla süreci yönetmemiz lazım. Bunu da asla tehdit ederek değil, asla süreci kilitleyerek değil, Filistin'in haklı davasını bir diplomasi ile bunu sağlamamız lazım." ifadesini kullandı.

Torun, Türkiye'nin Ortadoğu'da küresel güçler karşısında belirleyici olmasını arzuladıklarını belirterek, "İnşallah Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak üzerimize düşeni yapmamız lazım. Ortadoğu gerçekten kanayan bir yara ama bu yarayı dindirmek, bu akan kanı durdurmak ve Filistin halkının verdiği mücadeleye destek vermek durumundayız." değerlendirmesini yaptı.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :