ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

BAE, ABD'nin kararının Filistin halkının hakları karşısında yanlı bir tutum olduğunu belirtti

ABU DABİ (AA) - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasını, "Filistin halkının hakları karşısında yanlı bir tutum" şeklinde değerlendirerek, söz konusu kararın yansımalarından duyduğu endişeyi ifade etti.

BAE resmi haber ajansı WAM'ın haberine göre, Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bu tür tek taraflı adımların meşru uluslararası kararlara aykırı olduğu vurgulanarak, "Bu kararlar, Kudüs'ün yasal statüsünü değiştirmeyecek. Bu kararlar, Filistin halkının tarihi hakları ile uluslararası kararlarla teminat altına alınmış, uluslararası toplum tarafından kabul edilmiş ve desteklenmiş Kudüs'ün değişmezleri aleyhinde tam anlamıyla yanlı bir tutum." denildi.

Açıklamada, Kudüs'ün Arap ve Müslümanların vicdanındaki yerine dikkat çekilerek, BAE'nin, "bu kararın Arap ve Müslüman halkların hassasiyetlerini provoke ederek bölgedeki istikrar aleyhinde yol açacağı yankılardan" derin endişe duyduğu aktarıldı.

ABD'nin kararının, barış sürecinin geleceğini Filistin ve İsrail açısından olumsuz etkileyeceği belirtilen açıklamada,
"Kudüs'te diplomatik misyonların kurulmaması, büyükelçiliklerin taşınmaması ya da işgal devletinin başkenti olarak ilan edilmemesinin yanı sıra Doğu Kudüs'ün, işgal altındaki 1967 Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçası" olduğunu öngören uluslararası hukuk ilkeleri, BMGK kararları gibi Kudüs'le ilgili kararlara uyulması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, bu kararın, Filistin halkının Kudüs'teki tarihi ve köklü haklarını onaylayan uluslararası kararlara aykırı olduğu yinelenerek, bu haklara dokunulamayacağı veya herhangi bir emrivaki girişiminde bulunulamayacağı belirtildi.

Herkesin barış sürecinde ilerleme kaydedilmesi konusunda ABD'nin çalışmalarını sabırsızlıkla beklediği bir dönemde, Washington yönetiminin, bu kararla haksızca temel ve yanlı bir değişim gösterdiği kaydedildi.

ABD Başkanı Trump, dün akşam düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :