ABD'nin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı

ABD'nin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı

İYİ Parti Genel Sekreteri Çıray:"Bu karar Müslüman dünyasını yaralar. Aynı zamanda bu karar, İsrail-Filistin sorununun çözümü konusunda yıllardır gösterilen çabalara da ağır bir darbe indirir"

TBMM (AA) - İYİ Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, ABD'nin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına ilişkin, "Bu karar Müslüman dünyasını yaralar. Aynı zamanda bu karar, İsrail-Filistin sorununun çözümü konusunda yıllardır gösterilen çabalara da ağır bir darbe indirir." dedi.

Çıray, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, bugün gerçekleştirilen partisinin Başkanlık Divanı toplantısında öncelikli olarak ekonomideki son gelişmelerin ve ABD'de Rıza Sarraf'ın tanık olarak yer aldığı davanın Türkiye'ye etkilerinin ele alındığını aktardı.

Ekonominin gittikçe bozulmasının, dış politikanın fiyasko ile sonuçlanmasının ve ABD'deki davanın iç siyasete olan etkilerinin, iktidarı bir panik havasına soktuğunu ileri süren Çıray, şunları söyledi:

"Hem ekonomide hem dış politikada yaşadıklarımızla Adalet ve Kalkınma Partisinin başarısızlığı tescillenmiştir. Bu nedenlerle Sayın Erdoğan'ın 2019 seçimlerinde yenilgisinin kaçınılmaz olduğu şimdiden bütün işaretleriyle ortadadır. Sayın Erdoğan, yenilgisine yol açacak bu olguları örtbas etmek için sosyal ve ekonomik istikrarımızı tehdit eden çok tehlikeli bir gerilim stratejisini hayata geçirmeye çalışmaktadır."

Çıray, Türkiye Cumhuriyeti devletinin, ABD'deki dava ile arasına hemen bir mesafe koyması gerektiğini belirterek, ABD'nin, 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra da FETÖ elebaşını barındırmasını, Türkiye'ye karşı dostça bir tavır olarak algılamadıklarının altını çizdi.

Aytun Çıray, "AK Parti, FETÖ ile mücadele yerine, FETÖ'yü, başarısız olduğu her alanın günah keçisi ve karşıtlarını suçlama aracı olarak kullanmayı tercih etmektedir. FETÖ ile mücadeleyi kurumsal olarak bir devlet politikası haline getirecek ve böylece kalıcı bir mücadele yapacak tek parti İYİ Parti'dir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "ABD'deki davanın iddianamesinde komplo iddiası doğrudur ama bu komplo Türkiye'ye karşı kurulmuş bir komplodur." sözlerini anımsatan Çıray, "Koskoca Türk devletine kurulan bu komployu FETÖ ve Reza Zarrab ile birlikte Türkiye'de hangi bürokrat ve siyasetçiler kotarmıştır?" sorusunu yöneltti.

- ABD'nin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı

İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması konusunun 1995 yılından beri gündemde olduğuna dikkati çeken Çıray, ABD Kongresinin, büyükelçiliğin 31 Mayıs 1999'a kadar Kudüs'e taşınmasını öngörmesine karşın, bu zamana kadar tüm ABD başkanlarının bu kararın uygulanmasını ertelediğini hatırlattı.

Çıray, "Özellikle Müslüman dünyası ve bizim için Kudüs, Hazreti Peygamberimizin ziyaret edilmesini istediği 3 mescitten biridir. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'dır. Dolayısıyla bu karar Müslüman dünyasını yaralar. Aynı zamanda bu karar, İsrail-Filistin sorununun çözümü konusunda yıllardır gösterilen çabalara da ağır bir darbe indirir." ifadesini kullandı.

-"Taşeron çalışanları kadrolu çalışan haline getirilmeli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın taşeron işçilere kadro verileceğine ilişkin açıklamasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun sınav yapılacağını söylemesine ilişkin değerlendirmesi sorulan Çıray, bunun taşeron sisteminin sona ermeyeceğini gösterdiğini savundu. Aytun Çıray, "Bu istenen amaca ve açıklanan beyana uygun değildir. Eğer yapılacaksa bir köklü sistem değişikliğiyle taşeron çalışanları kadrolu çalışan haline getirilmelidir. Onun dışındakileri yine bir siyasi oyalama taktiği olarak algılarız." açıklamasında bulundu.

ABD'deki davaya ilişkin bir soruya Çıray, "Eğer bu davalar yüzünden, Halkbank veya Türk devletinin ödeyeceği şekilde cezalar gelirse bu beyfendiler bunları ceplerinden ödesinler. Çünkü Türk milletinin, yapılan bu iş ve işlemlerler içerisinde hiçbir günahı yoktur." yanıtını verdi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :