ABD'nin Kudüs kararları Gazze'de protesto edildi

ABD'nin Kudüs kararları Gazze'de protesto edildi

GAZZE (AA) - ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması ve Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı Gazze'de protesto edildi.Hamas'ın...

GAZZE (AA) - ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması ve Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı Gazze'de protesto edildi.

Hamas'ın çağrısıyla Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya beldesinde düzenlenen yürüyüşe katılanlar, "Canımız kanımız sana fedadır ey Aksa", "Hizmetine geldim ey Aksa" sloganları attı.

Hamas yöneticilerinden Muşir el-Mısri, burada yaptığı konuşmada, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Filistinlilerin Nekbe (Felaket) Günü'ne denk gelen 14 Mayıs'ta Kudüs'e taşıma kararının tüm Arap ve İslam alemine bir darbe olduğunu belirtti.

Bu durumun gizli bir şekilde yapılmadığını aksine "yüzyılın anlaşması" olarak duyurulduğunu, bununla da Filistin davasının tasfiyesinin amaçlandığını söyleyen Mısri, bu anlaşmanın ABD'nin "siyonistlerin" yanında yer aldığını ve çifte standart politikasını ortaya koyduğunu vurguladı.

Batı Şeria'daki Filistin halkını ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını kabul etmediklerini göstermek için İsrail'e karşı ayaklanmaya çağıran Mısri, "Filistin yönetiminden İsrail ile koordinasyonlarını durdurmasını ve siyonistleri tanımamasını" istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, büyükelçiliğin taşınmasıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mayıs ayında Kudüs'te yeni ABD Büyükelçiliğinin açılmasını planlıyoruz. Büyükelçiliğin açılışı, İsrail'in kuruluşunun 70. yıl dönümüne denk gelmektedir." ifadelerini kullanmıştı.

Konuyla ilgili haberlerin medyaya düşmesinin ardından ilk olarak İsrail Ulaştırma ve İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, ABD yönetiminin büyükelçiliğini 14 Mayıs'ta Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararı aldığını açıklamıştı.

- Kudüs'teki yarım asırlık işgal

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı.

BMGK kararı çerçevesinde ABD dahil uluslararası toplum, Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri, Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

ABD, 6 Aralık 2017’deki Donald Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan ilk ülke oldu.

Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.

Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, geçen yıl aralık ayında BM Genel Kurulu'nda ABD'nin tehditlerine rağmen 9'a karşı 128 oyla kabul edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :