ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlar

ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlar

ABD'nin İran'a uyguladığı enerji alanındaki yaptırımları 10 yıl daha uzatmayı öngören yasa tasarısı, Senatoda oybirliğiyle kabul edildi- Önceki hafta Temsilciler Meclisinden de geçen yasa tasarısı ABD Başkanı Obama'nın masasına gidecek- Tasarının yasalaşm

WASHINGTON (AA) - ABD'nin İran'a uyguladığı enerji alanındaki bazı yaptırımların 10 yıl daha uzatılmasını öngören yasa tasarısı, Temsilciler Meclisinin ardından Senatoda da kabul edilerek Beyaz Saray'a gönderildi.

ABD'nin ilk olarak 1996 yılında uygulamaya soktuğu ve 2006'da uzatılan "İran Yaptırımlar Yasası", 10 yıl daha uzatılmak üzere Senatoda oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.

Temsilciler Meclisinin ardından Senatoda da kabul edilen yasa tasarısı Başkan Barack Obama'ya gönderildi. Obama imzaladıktan sonra yasalaşacak tasarı, 2026 yılına kadar yürürlükte kalacak.

İran'ın nükleer silah sahibi olmasını engellemeye yönelik söz konusu yasa, bu ülkenin enerji endüstrisine kısıtlamalar ve yaptırımlar içeriyor.

Beyaz Saray, konuyla ilgili açıklamasında, yasa tasarısının İran'la nükleer anlaşma kurallarıyla ne ölçüde örtüştüğüne ve ilgili uluslararası yasaları ihlal edip etmediğine bakılacağı bilgisini paylaştı.

Daha önceki açıklamalarında, tasarıyı hazırlayanlar arasında yer alan Demokrat vekil Eliot Engel, yönetim değişse bile İran konusunda ABD'nin durduğu yeri koruması gerektiğine işaret etmişti. Bir diğer tasarı destekçisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Ed Royce da söz konusu yasanın ABD-İran ilişkilerini düzenleyen "kritik bir araç" olduğunu vurgulamıştı.

Bugün Senatodan geçen tasarının yasalaşması halinde İran'la nükleer anlaşmayı nasıl etkileyeceği ise ayrı bir tartışma konusu olarak görülüyor.

8 Kasım'daki seçimleri kazanan Cumhuriyetçi Donald Trump birçok kez "İran'la nükleer anlaşmaya karşı olduğunu" dile getirmişti. Trump'ın göreve başlamasından sonra İran konusunun başkent Washington'ın ana gündem maddeleri arasında ön sıralarda yer alması bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :